Отстъпващите води на езерото Ван разкриха пристанище на царството Урарту

16468
Отстъпващите води на езерото Ван разкриха пристанище на царството Урарту
Снимка: EvgenyGenkin / CC BY 2.0

Турски археолози откриха древно пристанище от времето на държавата Урарту. Трябва да се отбележи, че за важното откритие им помогнало сухото време, поради което нивото на водата в езерото Ван значително се снижило.

Както съобщава Arkeonews, спадът на нивото на водата в езерото Ван, разположено в едноименната източна провинция в Турция, е причинено от намаляване на валежите и прекомерно изпаряване на водата поради високите температури на въздуха. Водите на езерото се отдръпнали толкова много, че на повърхността се показало уникално древно съоръжение.

Както уточняват археолозите, става дума за 11 стъпала от скално пристанище, което се е намирало в подножието на древен замък от периода на царството Урарту. Самият крайбрежен замък е известен на учените от дълго време и е проучван многократно. За първи път обаче археолозите имали възможност да изследват древното пристанище, без да се гмуркат под водата.

Експертите смятат, че това пристанище е приемало кораби и лодки, които са доставяли различни стоки в замъка, както и необходими строителни материали. Учените са открили и вече са проучили изсечен в скалата участък с ширина три метра. Вероятно е имало проход, през който стоките, доставени по вода, са се качвали до замъка. Според професор Рафет Чавушоглу 11-те стъпала в скалата са били издълбани, за да се улесни разтоварването на акостиралите кораби и лодки.

„Знаем, че в Урарту са били построени замъци както на юг, така и на запад от този замък – казва Чавушоглу. – Повечето от тези замъци са разположени на брега на езерото Ван. Виждаме, че урартите са придавали голямо значение на морския транспорт, за да се осигури транспортирането между замъците през дългите зимни месеци. За първи път срещаме такава структура. Вероятно естествени заливи са служили като пристанища по времето на Урарту, но досега не са откривани останки от такива съоръжения.“

Урарту, известно и под имената Царство Арарат или Царство Ван, е историческо царство от желязната епоха с център езерото Ван и Арменското плато. Царството се появява през IX в. пр.н.е. и е завладяно от Мидия в началото на VI в. пр.н.е. Като географско понятие Урарту (или „Земи Бианили“) се отнася за планинската област между Мала Азия, Кавказ и Месопотамия, днес известна като Арменско плато.

Цитаделата на урартските царе на Ванската скала в Тушпа, столицата на Урарту. Fragwürdig / CC BY-SA 2.0 de

Името Урарту идва от асирийски източници източници. Асирийският цар Салманасар I (1263 – 1234 г. пр.н.е.) описва свой поход, в който превзема цялата територия на Уруарту. В текста на Салманасар името Урарту не се отнася за царство, а за географската област, в която са описани осем различни царства (по времето на похода Урарту все още не е обединена държава).

Урартите наричат царството си Биайнили или Биайнели, откъдето идва и арменският топоним Ван (Վան), но в началото, до VIII в. пр.н.е., те наричат новообединеното си царство Наири. Учените считат, че Урарту е акадският вариант на записаното в Стария завет име Арарат. Също така връх Арарат се намира на територията на древното царство, приблизително на 120 km от столицата му. Както известната библейска планина, Арарат е споменат в Свещеното писание и като царство заедно с Мини и Ашкеназ: „Възвисете знаме на земята: / Възтръбете с тръба в народите: / Опълчете против нея народите: / Свикайте против нея царствата / На Арарат, на Мини, и на Асханаз: / Поставете над нея главатари: / Възведете коне като четинави скакалци.“ (Еремия 51:27).

ВИЖТЕ ОЩЕ: Едно и също ли са Месопотамия и Вавилон?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com