Скритите тайни на езерото Восток

83465
Скритите тайни на езерото Восток

Езерото Восток, което през последните 20 години е изолирано от света със слоеве лед, чиято дебелина достига 4000 метра, започва да привлича вниманието на учените още в средата на 90-те години на миналия век.

Само година по-късно учените, които проучваха възможността от съществуването на живот на Антарктида, успяха да извадят и първия екземпляр прозрачен лед от водата. Днес те вече работят върху вероятността в него да има следи от живот, съобщава КРОСС.

Бактерии живеят без светлина и кислород в солено езеро в Антарктика

Американски учени обявиха, че са открили бактерии, живеещи в солено езеро в Антарктика без светлина и кислород. Тези крайни условия м...

Смята се, че откриването на езерото Восток е едно от най-големите научни достижения на съвременната география. А ако се окаже, че някои от примитивните видове бактерии или може би по-сложни форми на живот са оцелели в езерната вода, това би могло да даде значителен тласък в изследването на историята на планетата.

До момента специалистите са успели да проникнат на дълбочина 3383 м в ледената покривка.

"Първото парче с дължина от 2 м бе извадено на 10 януари. Вътре в него се намираше канал, пълен с бял лед с мехурчета въздух", се отбелязва в доклада на Института за изследване на Арктика и Антарктида.

"В началото се сблъскахме с доста непознат вид лед - непрозрачен, порест, със светлобял цвят. Но след 20 метра се откри и прозрачен лед", обясни Вячеслав Нартянов, заместник ръководител на Руската антарктическа експедиция.

Водата в езерото Восток в Антарктика е стерилна

На провелата се астробиологична конференция EANA 2012 руските учени съобщиха за първите резултати от анализа на водата в антарктическот...

"Възможно е този лед да има специфични физични свойства, които да се различават от обикновения и от всичко, което всме виждали досега", добавя Мартянов. Все пак той е на мнение, че никой не може да предскаже какво точно може да бъде открито от учените в ледената дупка.

Очаква се през май месец всички събрани до момента проби да бъдат транспортирани в Санкт Петербург с изследователския кораб "Академик Фьодор", който понастоящем се намира в Антарктика.

Припомняме, че миналата година руските учени успяха да продупчат леда на дълбочина 3700 метра и достигнаха до повърхността на езерото. Оттам извадиха близо 40 литра праисторическа вода. Оказа се обаче, че водата не бе годна за доказване дали в нея има форми или останки от някакви форми на живот, тъй като в нея се съдържали и външни вещества.

Редактор: Пламен Георгиев

Загадката на подвижните антарктически езера

Планините и реките могат да се преместят, ако имат достатъчно време, но обикновено те не се движат с половин километър на ден. Точно то...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com