Учените се връщат към бактериалната ваксина от XIX в. за лечение на рак

154128
Учените се връщат към бактериалната ваксина от XIX в. за лечение на рак

В търсене на лек срещу рак учените се връщат към бактериалната ваксина, разработена в края на XIX век.

По предварителни данни се очакват обнадеждаващи резултати, пише в статия, публикувана в сп. Nature.

Кучето предпазва децата от астма

Детският риск за развитие на астма намалява, ако в ранна детска възраст детето расте с куче наоколо. Причината за това са чревните микр...

В края на XIX век американският лекар Уилям Коли, в търсене на лечение срещу рак, открил, че саркомът – тумор на съединителната тъкан – спонтанно може да изчезне при бактериална инфекция. Той разработил бактериална ваксина за пациенти със сарком, която е много ефективна и според днешните мерки. Но тя така и не получила широко приложение, тъй като зле се справяла с другите видове рак.

Сега няколко групи учени се опитват да подобрят резултатите на Коли. Доналд Макадам и колегите му от канадската компания MBVax Bioscience са създали ваксина, която съдържа убити бактерии Streptococcus pyogenes и Serratia marcescens. Засега тя още не е преминала изпитания, но учените вече са я изпробвали върху 70 пациенти в напреднал стадий на различни видове рак. Както твърдят специалистите на компанията, туморите намалели при 70% от пациентите, а при 20% изчезнали напълно.

Бактериални молекули

Ваксината, основана на бактерии, има проблем – изключително трудно е да се получи разрешение за нея от контролиращите оборота на лекарства организации. Уве Хобъм от Университета за приложни науки в Гисен (Германия) смята, че този проблем може да се реши, като се изолират произвежданите от бактериите молекули – липополизахариди, белтъци, ДНК – в чист вид.

Тези молекули се разпознават от дендритните клетки, които пускат работата на другите клетки от имунната система. Досега се смяташе, че организмът не унищожава раковите клетки, защото не ги възприема като чужди. Но освен това проблемът се заключава в това, че клетките на тумора не отделят вещества, които биха могли да бъдат разпознати от дендритните клетки, поради което имунната система не се активира.

Чаша доматен сок на ден предпазва от рак на гърдата

Доматеният сок помага за произвеждането на хормона, за който се смята, че предпазва от рак на гърдата. "Ползата от приемането на много...

Хобъм проверил могат ли да активират имунен отговор молекулите, отделяни от бактериите, при мишки с изкуствено предизвикани ракови заболявания. Оказало се, че при периодично въвеждане на бактериални молекули в продължение на няколко седмици 4 от 5 мишки се излекували от рака.

Ваксина без странични ефекти

Страничният ефект от такова лечение е треска, която се предизвиква от бактериалните молекули, подобно на самите бактерии. Хал Гън от канадската компания Qu Biologics успял да разработи метод за лечение на рак, който не предизвиква трескави състояния.

Изучавайки ваксината на Коли, Гън забелязал,че тя най-добре действа върху тумори, разположени в тези части на тялото, които са най-уязвими за използваните от учения бактерии. Основавайки се на това, че различни части на тялото са подложени на различни инфекции, Гън и колегите му разработили ваксини, в които различни бактерии действат върху туморите в различни органи. Например ваксината, основана на ешерихия коли, лекува рак на стомаха, бактерията Klebsiella pneumoniae – рак на дробовете, и така нататък.

Учените смятат, че техните ваксини карат имунната система да превключва от възстановяване на тъкани, което подпомага ръста на тумора, към разрушаване на „ненормалните” клетки. Тази ваксина също още не е преминала изпитания, но предварителни данни сочат, че тя увеличава оцеляемостта на пациенти в последен стадий на рак.

Малките деца по-добре избират часа за лягането си

Малките деца по-добре избират часа за лягането си, отколкото възрастните, смятат американски учени. Специалистите са установили, че...

Компанията Qu Biologics планира да започне клинични изпитания на ваксината върху пациенти в последен стадий на рак на дробовете през 2014 година.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно