Цвета Кирилова: Добрата новина за Сдружение Азбукари ще бъде да направим България едно по–добро място за живот

179679
Цвета Кирилова: Добрата новина за Сдружение Азбукари ще бъде да направим България едно по–добро място за живот
Снимка: Азбукари

Цвета Кирилова е председател и лице на „Сдружение Азбукари“. Тя е журналист с дългогодишна практика в електронните медии, а в личния си живот се определя като "просто човек". Мисията на „Сдружение Азбукари“ е да налага нов модел на позитивно поведение и толерантност. Специално за Actualno.com Цвета Кирилова разказва за създаването,  целите и бъдещите планове на Сдружението.

Чия е инициативата за създаването на сдружение Азбукари?

Сдружение Азбукари се роди от сблъсъка на две журналистически гледни точки.  С Боряна Петрова решихме да се обединим в името на добрините и всяка позитивна промяна, която носи преобразяване на страната ни и наглсите на хората. Двете работихме дълго време във Военния телевизионен канал, тя в сутрешния блок, а аз в новините. Отразявахме доста събития, отнасящи се до членството на България в НАТО, както и процесите по професионализация на Българската армия. След което пътищата ни се разделиха към други медии. В крайна сметка се срещнахме отново.  Боряна вече работеше като репортер в предаване на Българската национална телевизия, а аз като водеща на сутрешните и следобедните новини на Нова телевизия. И докато си разказвахме, и докато се възмущавахме от някои социални несправедливости, от дума на дума, стигнахме до там, че медиите през последните години са станали доста казионни и със заглъхваща функция да бъдат обективни, както и твърде примирими към сериозни проблеми. Освен това, четвъртата власт, каквато са медиите, се смеси нездравословно приятелски с другите власти и в момента поне за мен в България сериозната журналистика е задушена от посредствената. Създадохме Сдружение Азбукари, за да променяме събития, които пречат на нормалното съществуване и живот на хората в неравностойно положение  и да най – вече да налагаме добри практики.

Разкажете ни повече за хората в екипа ви.


Сдружение Азбукари е съставено от млади хора, сред нас има журналисти, хора с различни професии и занимания. Екипът ни започна да се увеличава, защото имаме доброволци и членове, които харесват дейността ни и каузите, които развиваме. Всеки от нас е чувствителен на тема равноправие и преодоляване на несправедливостите. Даваме възможност на съмишлениците ни да се включват във всички инициативи, които правим. Те се увличат в работата с деца, защото една голяма част от тях са родители. Всеки има гражданска позиция. Обсъждаме въпроси, свързани с образованието, достъпната градска среда, интеграцията на хората в неравностойно положение. Държим пряка връзка с институциите, за да намерим отговор и решение на проблемна тема, която засяга хората.   

Какво ви вдъхновява?

Трайността на нещата, които оставяме след себе си, детските усмивки. Благодарността на родителите, видимият резултат от свършената работа, разбирането и подкрепата на хората. Не по-малко лично мен ме „вдъхновява“ тромавата и неактивна администрация.  Това е един от генералните проблеми у нас, който само се бави, но не се разрешава кардинално. Изключително раздута, бавна и съставена в немалка част от възрастни хора, които не могат да се адаптират съм съвременните изисквания и динамични условия за работа. Нужна е сериозна реформа и никакви козметични процедури. Видно е, че това са проблеми, от които всекидневно пищят и се оплакват обикновените хора на улицата. Иначе се вдъхновяваме от креативността, от новите идеи, от телефонно обаждане на граждани с добри думи. Вдъхновява ни, че можем да работим за децата на пълни обороти и на драго сърце.  

Какво постигнахте заедно до момента?

Екипът ни се гордее с реализирането на двата големи фестивала за социалната интеграция „Вярвам в теб!“. На 1 юни, заедно с началото на двудневния фестивал в Южния парк в столицата, открихме първата в България комбинирана, обществена детска площадка, адаптирана и за деца с увреждания. Детски кът, който е подходящ и за деца със специални образователни потребности. Изградихме го с дарения, свързахме се с фирми, които са лидери в областта в Европа, преборихме се с ужасяваща бюрокрация у нас и създадохме площадката. Дарихме я на Столична община, която вече им задачата да я стопанисва и пази. С този жест дадохме възможност на децата да я посещават и да й се радват. Работихме по този проект в името на хлапетата, на които даваме равен достъп и възможност освен да се забавляват и да се обучават. Там има цветове, форми и пана за придобиване на знание. На детска площадка Азбукари малките учат цифрите и азбуката. Там се случват процесите на социална адаптация. От няколко месеца тя се радва на изключителен интерес и в момента е едно от най-посещаваните места в Южния парк. Площадка „Азбукари“ бе и едно от местата, които разгледа по време на визитата си в България съпругата на британския принц Едуард - принцеса Софи. Проведохме повече от 40 инициативи, които целят интеграцията на децата и изобщо хората с увреждания, пробуждане на толерантно отношение и най – вече обединяване на хора с различни потребности в общност.    

А какви са следващите планирани дейности на Азбукари?

Сега на дневен ред пред Азбукарите е Националната кампания „Вярвам в теб!“ , чиято цел е изграждането на специализирана площадка и в град Велико Търново.  Имаме подкрепата на кмета г-н Даниел Панов, като вече е отредено и място за изграждането на площадката. Изработихме със специалисти индивидуален проект и визия на новия детски кът. Бъдещата площадка отново ще се сътвори по еталона на положителните световни практики и идейния проект на Сдружение Азбукари. Обръщаме се към вас и към всички читатели да ни подкрепят в хуманното начинание. Смятаме, че подобен жест би послужил като пример за подражание към всички, които все още нямат изградено отношение към благотворителността. Знаем, че начинът, по който се гледа на уязвимите групи, определя нивото на цивилизованост във всяка страна. Нека степента в България да бъде висока, нека я надграждаме дори...

Какво казват децата в отговор на вашите усилия?

Радват се, изразяват емоции. Тези реакции са най – ясният отговор и оценка на нещата, които правим. Иначе на възрастните трудно можем да угодим, все нещо са недоволни. Може би българското общество бих могла да го разделя на две основни групи. Позитивните малки хора, които са благодарни и радостни от всичко, което се прави за тях. Искрени са и дават оценка от сърце. И големите хора, които могат да дадат воля на детското в себе си, защото в него се намира добрината, чистотата и липсата на лошите черти. Азбукарите виждаме, че създаваме усмивки, това е удоволствието, което получаваме. Всяка усмивка, която идва е като благодарствено писмо.  Толкова деца се влюбват в инициативите ни и най – вече във фестивалите за социална интеграция, че на човек не му остава нищо друго освен да се гордее с успехите на децата и да подпомага разгръщането на техния талант.

Продължава набирането на средства за изграждане на детска площадка за деца с увреждания във Велико Търново

Продължава Националната кампания за набиране на средства за изграждане на комбинирана, обществена детска площадка за игра и обучение, а...

Споделете ни вашата добра новина специално за Actualno.com

За мен добрата новина ще е да развием Националната кампания „Вярвам в теб!“ и да изградим площадката за игра и обучение, адаптирана и за деца в неравностойно положение в град Велико Търново. Потърсихме кметове от различни населени места за подкрепа като ги призовахме да мобилизират успешния бизнес, който работи на тяхна територия и да ни помогнат да установим контакти. Защото търсим национално обединение на всички хора и на социално отговорните фирми. Днес се трудим за Велико Търново, утре ще направим това в други градове. Защото искаме да няма дискриминирани деца и във всяко кътче на красивата ни родина, те да получават право на игра. Ние сме неправителствена организация и работим в обществена полза. За да реализираме целите са необходими средства от дарения. Не спираме да търсим авторитетни институции и чужди представителства у нас, за да срещнем подкрепа за реализирането на проекта. Добрата новина за Сдружение Азбукари ще бъде, ако заедно направим България едно по – добро място за живот.

Всеки, който има желание да подпомогне благотворителната кауза, може да направи това на банковата сметка на „Сдружение Азбукари“ - IBAN BG18FINV91505315574776 BIC FINVBGSF или да изпрати SMS с текст DMS 123 на  номер 17 777 с цена 1 лев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю