Давид Бийота: Системният подход ни помага да разгърнем силата си

2616
Давид Бийота: Системният подход ни помага да  разгърнем силата си
Снимка: Facebook

Давид Бийота е професионален фасилитатор и водещ на обучения, който живее в Барселона. Член е на Испанския институт по фасилитиране и се занимава професионално с фасилитиране от 2014 г. насам. Понастоящем, той e фасилитатор на изследователски екипи в Института по околна среда и технологии към университета “Аутонома де Барселона” и обучител по фасилитиране в асоциацията за групови процеси “Ел камино дел елдер” (в превод ”Пътят на мъдреците”).

За трета поредна година Давид ще посети България, за да проведе обучението, “Пътят от личния потенциал към системната промяна в общността”, което ще се проведе от 7 до 9 юни, в с. Косово. Обучението е насочено към всички, които се интересуват от работа и подкрепа на различни групи, екипи, общности, организации, както и към всеки, който има интерес да работи със себе си и личната си сила.

В работата си като фасилитатор Давид Бийота използва различни методи: системен подход, ненасилствена комуникация, социален театър, дълбинна екология и много други. Третото му обучение в България ще бъде посветено на работа със системния подход и приложението му в професионалните ни и лични взаимоотношения.

Какво всъщност представлява системният подход? Това е метод за работа с групи, екипи, организации. Той активира ресурсите и уменията на членовете на екипите като им позволява да повишат усещането си за принадлежност към групата и/или организацията, да намерят най-доброто за място за себе си като личност и професионалист, да се свържат със силата на организацията и ценностите, които носи; да придобият осъзнатост за личната и колективна реалност.

Здравей, Давид! Знаем, че ти предстои да дойдеш в България за трети път, за да проведеш третото си обучение. Бихме искали да знаем – за какво ще бъде то?

Това обучение ще бъде за навлизане в дълбочина в системния подход и системния опит. Ще работим за увеличаване на личната сила в услуга на системната промяна в българската действителност. За мен беше голям подарък да видя на миналия уъркшоп колко важно и необходимо е да се създаде едно взаимопомагащо си общество от разнообразни хора, които да споделят своите опит, знания и ресурси и които идват от различни части на българското общество. Треньори, психотерапевти, социални работници, учители, активисти, предприемачи, всички ние се учим и мечтаем заедно как да създаваме нови възможности за сътрудничество.

Би ли ни разказал малко повече за системния начин за работа с групи? Защо предпочиташ този подход?

През живота си съм използвал много различни подходи, всички те са важни, но в момента системният подход ми осигурява по-дълбок опит, за да приема живота и множеството различни похвати, които развиваме, за да го организираме (организации, мечти, проекти...). Перспективата ми за организациите и екипите се разшири: започнах да вземам предвид всички елементи на системата, включително тези, които обикновено биват пропускани или изключвани.

Този подход ми помага да развивам интуицията си за това, което е необходимо: да приема живота, както и промените, които вече изникват около нас. Както казваме на системен език, той ми предлага едно добро място в системата.

За кого е това обучение? Само за професионалисти в сферата на фасилитирането ли е, или би било полезно и за други хора?

Бих казал, че то може да бъде полезно за всеки човек, който се интересува от разработване на проект, изграждане на професия или реализиране на идея, включващи участието на повече хора. То ще помогне на този човек да разгърне силата си, като вземе предвид всички елементи, които са свързани с успеха и са необходими за него.

Кое според теб ще бъде най-интересното и полезното за участниците?

Според мен подходът е ценен от гледна точка на опита. Да преживееш целия процес и да наблюдаваш вътрешните промени, които произтичат от него. Да срещнеш хора, които са в същото положение, и да изследвате потенциалните синергии за съвместна работа.

Какво ще бъде най-важното въздействие на обучението на лично и общностно ниво?

Първо, то ще почете и отдаде дължимото на нашата лична сила. И като казвам „лична сила”, имам предвид способността на човек да променя себе си с емпатия и състрадание, за се справя с трудните и предизвикателни ситуации, с които се сблъскваме в живота. Когато човек показва и почита тази сила в общността, това винаги действа преобразяващо и окуражаващо!

И второ, да подкрепи създаването на една взаимоподкрепяща се общност от носители на социална промяна, която почита и уважава разнообразието като източник на мъдрост.

Кое е основното нещо, което те движи в твоята работа?

Преди 3 години щях да кажа, че е желанието да възстановя връзките между хората, които се рушат в ежедневието, но сега бих казал, че е желанието да почитам и да се вслушвам в мъдростта зад тези рани и преживявания и да помагам на хората и организациите да се свързват и да действат, изхождайки от потенциала и визията, намиращи се дълбоко в тях.

Знаем, че обучението ще се проведе в едно планинско селце, нали така? Защо предпочиташ да е на такова откъснато място? Харесва ли ти българската природа?

През последните години открих невероятната природа и планините на тази страна. Винаги ценя възможността да съм близо до планината и това е идеалното място за системна работа, при която връзката със себе си и природата има ключова роля.

Линк към Фейсбук събитието ТУК 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю