“Отговорите“: С Димитър Ганев, д-р Елена Георгиева и адв. Карло Луканов (ВИДЕО)

11966

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: В сглобката всичко е възможно. По трънливия път на скандалите към ротацията. Разговаряме с политолога Димитър Ганев от изследователски център “Тренд“.

Излъга ли здравният министър Христо Хинков за резултатите от проверките в “Майчин дом“? Тема с продължение. В студиото уволнената от “Майчин дом“ ръководителка на клиниката по анестезиология д-р Елена Георгиева.

Какво е споделено родителство и може ли то да прекрати семейните войни? Отговорите търсим с медиатора и адвокат по семейно право Карло Луканов от фондация “За споделено родителство“.

 Сглобката към ротацията по трънливия път на скандалите

Нищо не е изключено, Денков може остане премиер след ротацията. Това каза в "Отговорите" Димитър Ганев. Той коментира спряганите имена за премиер след ротацията. Каза, че не изключва варианта на Радомир Чолаков – Бойко Борисов премиер, а вицета – Асен Василев и Делян Пеевски. Не изключи и казаното от колегата му от “Тренд“ Ивелина Славкова, че Мария Габриел може и да не е ротационният премиер:

Каква е политическата логика

Още: Предложение от ГЕРБ: Борисов премиер, Пеевски - вице

“Нито една хипотеза не изключвам, включително и Денков да остане. Защото във всичко има някаква форма на политическа логика. Например оставането на Денков. Какво означава това? За Борисов ситуацията, в която Габриел е премиер означава, че ГЕРБ започва да носи отговорност за управлението на страната. Защото българинът вижда властта през личности. Той казва: “Кой е сега на власт? В момента на власт е Николай Денков. Най-силната институционална фигура – министър-председателят. Съответно ПП-ДБ управляват“. И техните министри, разбира се. Когато Мария Габриел е начело, автоматичният отговор на въпроса кой управлява, е ГЕРБ. Тогава, в една нецветуща политическа ситуаци, когато нашите основни търговски партньори, като Германия, ще бъдат в рецесия и през 2024 г., в едно много сложно като конструкция управление, защо му е на Борисов да носи отговорност и то четири месеца преди европейските избори. Има логика да се случи това. Има логика Борисов да каже:“Аз ще съм“, да убеди партньорите, това, което г-н Чолаков изрази като хипотеза. Затова казвам, има много хипотези, не знаем какво ще надделее в рамките на следващите три месеца.

Още - във видеоматериала.

Излъга ли здравният министър Христо Хинков за резултатите от проверките в “Майчин дом“?

Излъга ли здравният министър Христо Хинков в интервю по бТВ от 7.12.2023г., че проверките в “Майчин дом“ не са показали нарушения? В “Отговорите“ говори уволнената от “Майчин дом“ ръководителка на клиниката по анестезиология д-р Елена Георгиева:

Лекари от "Майчин дом" с призив: Не оставяйте една светиня да бъде превърната в пустиня

“Аз лично бях много впечатлена от отговора (на министъра, бел. ред.), след като няколко месеца в медии и къде ли не, той оповести, че чака решението на прокуратурата, с което чакайки това решение и уповавайки се единствено на него, което изобщо не е редно в този случай, се оказва, че дори не се е запознал с него. Решението всъщност е от 16 ноември 2023 г. и аз даже съм си позволила да извадя и някой цитат от него. Това е едно постановление за отказ за образуване на досъдебно производство...“

За организирана престъпна група?

Още: Има ли нарушения в прокурорската проверка в "Майчин дом": Д-р Елена Георгиева пита

“Да, така или иначе, трите сигнала на синдикат “Защита“ са обединени в една обща преписка. Вътре има изброени няколко нарушения, не само едно. Така или иначе, в това постановление е засегнато само едно нарушение, това за въпросните килограми на пациентката (вместо 64 кг. е вписано, че тежи над 100, защото по клинична пътека болницата получава с хиляди левове повече за манипулация с робот “Да Винчи“ за пациент с наднормено тегло, бел. ред.). Но в крайна сметка дори и тяхното заключение е, че не трябва да изземват функциите на, цитирам дословно “държавни контролни органи“, без да се постави изобщо въпросът защо тогава съществуват те. Дори и те намират за редно министърът и останалите институции да влязат в своята роля и да изпълнят това, за което са назначени и избрани.

Прокуратурата не казва, че няма нарушения

Всъщност те (прокуратурата, бел. ред.) са изпратили материали по преписката на Софийска районна прокуратура. Т.е. тя не е приключила, не казват “няма нарушения“, напротив. Апелират двукратно институциите и компетентните органи да си изпълнят функциите. Т.е. да се направи проверка и да не се прехвърля всичко на прокуратурата.

Още - във видеоматериала.

Спира ли споделеното родителство семейните войни?

Практиката на Запад е показала, че при споделено родителство 80% от родителите излизат от семейните войни и се споразумяват. Това каза в "Отговорите" Карло Луканов.

Какво е споделено родителство

Адв. Луканов обясни какво е споделено родителство:

Още: Бащи, лишени от възможността да виждат децата си, протестираха в София

“По принцип споделеното родителство има два елемента – единият е юридическият и това е участието във взимането на важните решения. На първо място това е изборът на местоживеене на детето, след това училище, по-сериозни медицински интервенции и допълнителни извънкласни занимания, спорт, музикален инструмент и т.н. Изброяването няма как да бъде пълно. Ежедневните решения ги взима родителят, при който е детето.

Вторият елемент от споделеното родителство е физическият, това е времето. Като не е задължително да бъде 50 на 50, нито една седмица при единия, една седмица при другия. Приема се, че има споделено родителство ако детето е с всеки от родителите си не по-малко от 1/3 от времето. Това е така, защото на Запад от 20 години се работи по темата и там има изследвания на психолози, които са установили, че за да може един родител да поддържа с детето си пълноценна връзка, трябва поне 1/3 от времето да бъде с него.

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю