Ето как ТЕЦ "Бобов дол" може да не бъде закрита

4261
Ето как ТЕЦ "Бобов дол" може да не бъде закрита
Снимка: БГНЕС

ТЕЦ "Бобов дол" може да избегне закриване с трансформация на горивото и технологията.

Това стана ясно при среща на място с представители на Европейската комисия, които посетиха ТЕЦ „Бобов дол“ и „Топлофикация Перник“ и се запознаха с плановете за енергийна трансформация на региона. "Бяха приятно изненадани", каза за БНР след срещата изпълнителинят директор на централата инж. Любомир Спасов.

ТЕЦ "Бобов дол" вече е поел по пътя на трансформацията, обяви пред представителите на Еврокомисията Кристина Лазарова, преседател на борда на директорите в дружеството. Бяха представени всички стъпки, които вече са направени със срок на реализация до 2025 год. и които ще променят облика на централата.

Това са изграждането на 100-мегаватов фотоволтаичен парк – проект, чиито старт беше даден днес с първа копка, 13 февруари, а датата за приключване на изграждането и въвеждане в експлоатация е 13.12.2023 г. Фотовалтаикът е на площ от около 1000 декара на бившия сгуроотвал край с. Каменик.

ОЩЕ: Можем ли да намалим емисиитe без да затваряме ТЕЦ-ове? Борислав Сандов в Студио Actualno (ВИДЕО)

До края на август тази година предстои централата да се присъедини към националната газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ и ще използва природен газ при разпалване на блоковете - изградането на газоразпределетилената станция ще започне през март. Синьото гориво ще се подава към централата от магистралния газопровод за Северна Македония.

Започва изграждане и на централа за биогаз с мощност 7 мегавата, за която вече има подписан договор със „Зорг Биогаз“ – компания, която има изградени над 37 подобни инсталации в държави като Германия, Дания, Италия, Словакия, Латвия. Срокът на доставка на оборудването е 9 месеца от настоящия момент и строителството ще приключи до 8 месеца, след доставката на оборудването.

Допълнително са закупени 5 газови мощности и ще бъдат в експлоатация до лятото на 2024 год., с обща мощност 42 мегавата.

"Ако успеем да се справим с проектите, ще можем да заменим не малка част от използването на въглищата като гориво. Централата има разработен и идеен проект за изграждане на инсталация с хибридни турбини, работещи на природен газ и водород с обща мощност 240 MW и инсталиране на електролизери, които ще произвеждат водород за турбините от енергията от фотоволтаичния парк. Работим за рестарт на централата, заедно с ангажимента да съхраним работните места. Това е справедлив процес на трансформация и следване на европейския принцип „Никой няма да бъде изоставен“, поясни още Кристина Лазарова.

ОЩЕ: Съдът на ЕС осъди България за качеството на атмосферния въздух

Цялата тази трасформация ще намали значително и евентуалните вредни емисии при работата на ТЕЦ "Бобов дол", отбелязват екоексперти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com