Умъртвяват животни, болни от син език” в ямболско

22208
Умъртвяват животни, болни от син език” в ямболско
Снимка: БГНЕС

Започна хуманното умъртвяване на животни, болни от „Син език” в ямболска област. Това каза д-р Стоян Колев от Областната дирекция по храните в Ямбол, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” Сливен. От тази сутрин два екипа на ветеринарната служба, придружени от полиция евтаназират болни животни в села в община Елхово.

До момента няма напрежение и стопаните проявяват разбиране. По предварителни разчети на ден ямболските ветеринари ще могат да евтанизират животни в до четири села. „Болните животни ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще бъдат транспортирани до екарисажа във Варна. Стопаните ще бъдат обезщетени по пазарни цени”, увери д-р Колев.
Ветеринарите са придружени от екип на полицията. За сега няма проблеми при умъртвяването на болните животни.

Греков: Няма апокалипсис за болестта "син език"

Няма апокалипсис за „син език", взели сме всички мерки още преди 15 дни сме отделили от финансовите средства на Министерството на...

В ямболско има две регистрирани огнища на заболяването „син език”- в тунджанското село Межда и боляровското село Малко Шарково. Съмнение за болни животни има в още 18 села от ямболска област. „След евтаназията на животните ще минава джип, който ще пръска. Ще пръскаме и там, където има и животни, показали клиника на заболяването”, каза д-р Колев. Според него, акцията ще приключи до две седмици. Болестта не е опасна за хората, но нанася големи загуби на стопанствата. Утре екипите продължават да евтаназират болни животни в елховски села, а в четвъртък и петък акцията ще продължи в крайграничните села от община Болярово.

Междувременно ОДБАБХ е установила 2 животни, болни от син език в област Габрово, каза Светослав Спасов, директор на БАБХ –Габрово. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 29 юли 2014 г. са отчетени положителни проби за наличие на болестта. „Лошото е, че е установено заболяване, макар и малък процент, тъй като има ли го на едно място, вероятността да се разпространи е много голяма – пренася се с кулекоидите, те са хвърчащи и няма как да ги ограничиш”, каза Светослав Спасов.

Той обясни, че вече са започнати поредица от действия по дезинфекция на заразените стада, за да се ограничи възможността кулекоидите да смучат от болно животно и да пренесат заразата. От БАБХ са предупредили всеки един животновъд, отглеждащ голям брой животни да направи дезинфекции с препоръчаните препарати. Едното от заразените животни е загинало, а другото е откарано на екарисаж.

„Мерките са взети, даже преди да бъде обявено заболяването, лошото е, че ако се напръска със самолет всички хвърчащи насекоми ще бъдат унищожени, включително и пчелите и загубите ще бъдат още по-големи”, добави Светослав Спасов.

Огнище на "син език" се появи и в област Смолян

В област Смолян има огнище на "син език", съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ д-р Сава Бозуков. П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч