Как става така: Приказка с имоти за соларен парк - Гинка Върбакова пак е на фокус

53451
Как става така: Приказка с имоти за соларен парк - Гинка Върбакова пак е на фокус
Снимка: БГНЕС

Възложил съм проверка от инспектората по Закона за съдебната власт – това е инспекторатът, който може да проверява дейността на нотариусите. Това заяви в отговор на депутатски въпрос министърът на правосъдието Атанас Славов. Става дума за прехвърлените чрез свидетелски показания хиляди декари имоти от пазарджишките села Априлци и Сбор на фирмата на Гинка Върбакова "Риал Стейтс", върху които вече е построен соларен парк.

Коя е Гинка Върбакова - нейното име нашумя покрай сделката за българския бизнес на ЧЕЗ. В крайна сметка тя не успя да го вземе: Гинка Върбакова осъди КЗК за сделката с ЧЕЗ

Ток от Слънцето

Сега журналистическото разследване за имотите и соларния парк е на "Свободна Европа" и от него излиза, че част от стотиците собственици са загубили имотите си за един ден при един нотариус. Едни и същи свидетели са се подписвали, че фирмата на Върбакова от години ги стопанисва и по давностно владение те са вписани на нея, без знанието на действителните им собственици. Но… свидетели в полза на фирмата са работници в нея.  

Проверка показа, че например на 16 ноември 2022 г. със свидетелски показания нотариус Милена Минкова е прехвърлила 51 малки имота от село Сбор – всеки под 10 декара, с обща площ близо 200 декара на „Риал Стейтс“ по давностно владение.

Странното е, че има имот, придобит по същата схема дори след публикацията в "Свободна Европа" от 29 февруари 2024. В петък – на 1 март т. г. с констативен акт, издаден по документи, е прехвърлен на въпросното дружество имот в село Сбор с площ 39 200 квадрата.

(Този е последно придобитият от фирмата на Гинка Върбакова имот чрез давностно владение - преди десет дена)

По едно от делата, заведено след извършване на операцията, става ясно, че при поредно посещение в своите имоти собственици констатирали, че черешовите им дръвчета на площ близо 5 дка са изсечени, а на тяхното място са поставени фотоволтаични панели. Такива имало и върху другия им наследствен имот от 3 дка.

Започнали да разпитват живущите в село Сбор какво се е случило, когато разбрали, че на много хора имотите в землището са "откраднати". Посетили за консултация адвокат, който, след проверка в регистър Икар, ги информирал, че техните два имота са част от общо 51, за които дружеството се е снабдило с констативен нотариален акт за собственост на имот, придобит по давностно владение.

Сега техните овощни градинки са с орязани дръвчета, с променен идентификатор, обединени с множество други, с които е образуван уедрен имот с обща площ 270 декара. И върху тях има фотоволтаици. 

(Овощните градини са орязани, имотът е уедрен и върху него са поставени фотоволтаици)

Според министъра на правосъдието в това разследване се изнасят достатъчно данни за извършване на обективна и обстойна проверка. "Но дори и да приключи тази проверка, ако има констатации за нередности при осъществяване на сделките, по закон министърът трябва да сигнализира дисциплинарната комисия към нотариалната камара, която да установи фактите, да се произнесе и да санкционира съответното лице", поясни той.

По думите му, казусът е част от поредица и припомня журналистическо разследване, публикувано преди около 6 г.  от „Антикорупционния фонд“. То касае същата фирма, но за сключени договори с община Пазарджик за продажба на земя на доста занижени цени пак във връзка с изграждане на фотоволтаичен парк.

През 2008 г. Община Пазарджик сключва договор с фирма “Риал Стейтс” за продажба на общински имоти. Срещу 500 000 лв. фирмата, собственост на Гинка Върбакова, придобива близо 2 000 декара общинска земя и обещава инвестиция от 400 млн. лева. "За да си го представите - става дума за терен с големина от около 300 футболни игрища", припомня "Свободна Европа".

Инвеститорът поема ангажимент да изгради соларен фотоволтаичен парк за 32 месеца. В случай на неизпълнение на условията по договора, се предвижда неустойка от 1 млн. евро. Тогава АКФ разкри, че фирмата на Върбакова не е изпълнила ангажиментите си по договора, но общината не си търси парите. В разследването се твърди, че са изсечени около 5 хиляди дървета дъб и бук. Оценката на изсечената дървесина според АКФ е около 500 000 лева, което е точно цената, за която Върбакова купува земята от общината: Сделката за соларния парк на майката на Гинка Върбакова изглежда все по-съмнителна

"Очевидно става въпрос за системност, най-малкото за системен интерес на тази фирма в района на землищата на община Пазарджик", каза министърът. Той припомни, че през 2019 г. са подадени и сигнали за казуса между община Пазарджик и фирмата на Върбакова до прокуратурата, но няма информация да е произлязло нещо от тези сигнали.

"Аз ще събера още информация, ще оповестя резултатите от проверката, която извършва Министерството на правосъдието, и се надявам и другите правоохранителни органи да обърнат внимание на този казус", подчерта Славов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Деца боядисваха яйца и фигурки с Дома за стари хора в с. Главиница

Кметът на Пазарджик иска да свали цената на ежедневното хранене на дете неколкократно

29 спортисти бяха наградени от община Пазарджик с отличия "Спортен връх"

"Цветя за смет" събра хиляди килограми отпадъци за рециклиране в Пазарджик

Общественици, японското посолство и община Пазарджик засадиха съвместно вишни

Община Пазарджик обяви 2 май за неучебен ден

Община Пазарджик ще раздава цветя и фиданки срещу отпадъци на 20 април

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Петър Куленски на среща с Пламен Димитров: Достойното заплащане на труда е от първостепенно значение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик