Гинка Върбакова осъди КЗК за сделката с ЧЕЗ

29078
Гинка Върбакова осъди КЗК за сделката с ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

Компанията "Инерком България", собственост на Гинка Върбакова, окончателно е осъдила Комисията за защита на конкуренцията за блокиране на сделката по придобиването на българските активи на ЧЕЗ, съобщава Mediapool, цитирайки решение на петчленен състав на Върховния административен съд.

Припомняме, че КЗК спря сделката през 2018 г. с мотива, че ако тя бъде сключена, ще бъде налице концентрация, която ще окаже влияние на пазара на електроенергия. Затова Върбакова излезе от управата на своите дружества за слънчева енергия, които бяха основният ѝ актив, и подаде второ уведомление до КЗК. То обаче не беше разгледано.

Така срокът за финализиране на сделката, договорен между "Инерком" и ЧЕЗ изтече и чешката компания се отказа от сделката, а Върбакова загуби банковата гаранция в размер на 5 млн. евро.

В момента доставчикът на ток в Западна България е в процес на придобиване от групата "Еврохолд", на която също първоначално КЗК отказа с мотив, че новият собственик можел хипотетично да дава гаранции на енергийните дружества при търговия на борсата за ток. Това бе оспорено пред ВАС и в крайна сметка сделката получи одобрението на антимонополния и на енергийния регулатори.

Решението

Гинка Върбакова загуби ЧЕЗ, но в санирането набира мощ

Гинка Върбакова, която нашумя заради неслучилата се сделка с ЧЕЗ, вече набира мощно авторитет като строителен предприемач. Това става я...

Сегашното решение, цитирано от Mediapool, е окончателно. Това означава, че КЗК трябва да признае гафа си, но няма как да разреши сделката на Върбакова за ЧЕЗ, защото тя вече е невъзможна. След това Гинка Върбакова ще получи възможност да осъди безпроблемно държавата за поне 5 милиона евро неустойки по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

Според решението на съда антимонополната комисия е блокирала сделката за активите на ЧЕЗ, без да изпълни първия задължителен етап от процедурата - оценка на концентрацията чрез ускорено проучване. Това нарушение е съществено, защото законът не позволява забрана на концентрацията без преди това да има проведено ускорено проучване. Методиката, по която работи КЗК, определя, че когато общият пазарен не надхвърля 15% на съответния пазар, концентрацията не би възпрепятствала съществено конкуренцията.

По делото на "Инерком" срещу КЗК са назначени и изслушани две експертизи. Те показват, че делът на общите фотоволтаични мощности на ЧЕЗ и "Инерком" представляват дял от 2.5%. Те произвеждат 2.7% от соларната енергия в страната. Това е далеч по-малък дял от въпросните 15%., но КЗК просто не е направила проучване преди да вземе решение.

"Като се е произнесла направо с решение, с което е забранила концентрацията между предприятия, КЗК е нарушила предвидената в закона процедура", се казва в решението на съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com