X
 
 

Сделката за соларния парк на майката на Гинка Върбакова изглежда все по-съмнителна

2706 1
photo of Сделката за соларния парк на майката на Гинка Върбакова изглежда все по-съмнителна
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Има нови данни, които подсказват за нарушение на закона при сделката между Община Пазарджик и фирма "Риал Стейтс" за изграждане на фотоволтаичен парк. Това твърди в свое официално съобщение неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ).

Фирмата е собственост на майката на отдавна вече известната Гинка Върбакова, която чрез своя друга компания - „Инерком България“, иска да закупи българския бизнес на ЧЕЗ.

България през 2018 година: Гинка Върбакова и изЧЕЗващия инвеститор

Късният следобед на 22 февруари 2018 година изненада голяма част от енергийния сектор у нас със съобщение от чешката компания CEZ Group...

Случаят с фотоволтаичния парк стана известен в края на ноември миналата година. Тогава АКФ алармира, че Община Пазарджик изобщо не си търси дължимо обезщетение от 1 млн. ево от "Риал Стейтс", която не е изградила парка съгласно заложените в договора параметри – 50 мегавата за 32 месеца. Досега обаче в експлоатация са въведени само 2,45 мегавата.

Оказва се обаче, че срокът за изпълнение на инвестиционния проект от поне 400 милиона лева е удължаван два пъти посредством анекси. С първия анекс на "Риал Стейтс" са дадени допълнителни 2 години, но не става ясно защо. А на 23 юли, 2012 година е подписан анекс 3 и там се обяснява, че съществено се променя "икономическата целесъобразност и бизнес планът" на проекта, като се изяснява, че купувачът "прави всички разумни действия, които да доведат до успешното реализиране на проекта, в изпълнение на закона и договора".

Не е ясно на какво основание са подписани трите анекса. Липсват данни за решения на Общински съвет в Пазарджик по въпроса.

В началото на 2018 година "Риал Стейтс" е продало два от прехвърлените от Община Пазарджик парцели земя за изграждане на фотоволтаичния парк (на компанията е дадена земя край Априлци, Елшица и Сбор), въпреки задължението да не се отчуждава имотът до въвеждане в експлоатация на соларния парк. Сделката на стойност близо 1 милион лева поставя под съмнение дали интересите на Общината са защитени.

Сделката за ЧЕЗ изглежда пропадна, не са преведени пари в предвидения срок

Пазарджишката фирма „Инерком“, която прояви интерес за закупуване на електроразпределителната компания ЧЕЗ, все още не е пр...

Съгласно Регистъра на разпоредителните сделки на Община Пазарджик, данъчната оценка на имотите, където е трябвало да се появи соларния парк, е 1,6 млн. лева, но те са прехвърлени срещу 500 хил. лева. Решението на Общински съвет в Пазарджик за сделката обаче е взето малко преди промяната в Закона за общинската собственост от 13 юни, 2008 година. След тази промяна разпореждането с общинска собственост не може да се извършва на цена по-ниска от данъчната оценка. А подпис под договора от страна на "Риал Стейтс" слага Стоян Беличев, който сега е изпълнителен директор на "Автомагистрали" ЕАД – дружеството, взело 1,35 млрд. лева от бюджетния излишък в края на 2018 година.

Припомняме, че през 2015 година Тодор Попов попада във фокуса на вниманието заради тузарски имот в село Паталеница, който категорично не отговаря на официалните финансови възможности на Попов. Става въпрос за имот на стойност 1,5 млн. лева, в който Попов живее. Започна и проверка, но поне досега няма нищо пред съда, което да касае дейността на Попов като кмет и като гражданин.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    Авторе като голям журналист сега искаме да провериш зад индийците които искат чез дали не наднича сянката на дългия енергиен специалист? Ако е така значи някой много иска да му се случат нещата като атакува ежедневно Гинка.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
3-те зодии, които не ги бива в леглото

Оказва се, че има и такова проучване, което доказва, че зодиите имат влияние и върху представянето ни в леглото. Има 3 зодии, за които то не е блестящо....