Георги Чернев, ПП "МИР": "Мини Перник" е пример за успешното функциониране на социално-пазарното стопанство в България

4505
Георги Чернев, ПП "МИР": "Мини Перник" е пример за успешното функциониране на социално-пазарното стопанство в България
Снимка: ПП "МИР"

"Мини Перник" е пример за успешното действие на социално-пазарното стопанство в България в миналото и затова то трябва да се въведе в нашата икономика. Това заяви водачът на листата на ПП МИР (Морал, Инициативност и Родолюбие) в Перник Георги Чернев при представянето на филма "130 години Мини Перник", който проследява функционирането на едни от най-успешните мини в България и икономическото въздействие на предприятието върху града и околността. Той е председател на Софийската търговско промишлена камара и продуцент на филма. В града беше представена част III от филма - "Златни сърца", който проследява спомените на двама миньори с дългогодишен опит в мината.

"Мини Перник е пример за успешното функциониране на социално-пазарното стопанство в България. Мината през 1925 година е винаги била държавна, но тогава постига невероятен успех точно по темата социално-пазарното стопанство. В мината е бил изграден т. нар. Работнически съвет, представителство на работниците в управлението на мината. В ръководството на мината влизат хора като ген. Вазов, ген. Каблешков - сериозни хора, а не калинки в управлението, както наблюдаваме днес. Близо 15 % от печалбата на мината са отивали като допълнително възнаграждение на работниците. Горе-долу това е правило на годишен план около две заплати. Това не е като допълнителен бонус от 30 хиляди лева за шефа на НАП. Тоест всички са имали отговорност там долу на фронта. В галерията, били са привлечени супер експерти от Германия, от Австрия, взето е най-доброто като опит, оборудване и машини и резултати е имало. Всички са знаели, че ако е намало самоотлъчки, в края на годината тези бонуси се получават", заяви Георги Чернев.

Той каза, че благодарение на успешната икономическа политика на дружество в града образованието и здравеопазването на децата е било безплатно. "Мината е построила болници, училища, културни институти, създала е театър, професионални клубове. Целият Перник е построен на базата на мината. Над 30 хиляди души през тези години са работили в мината. Представете си заедно с техните съпрузи, деца, около 100 хиляди души са били ангажрани в този модел. Така че можем да кажем, че такъв модел е съществувал в България. Да, в рамките на едно предприятие, но е съществувал", заяви Георги Чернев.

Председателят на ПП МИР Симеон Славчев присъства на срещата и подкрепи инициативата.

По време на представянето присъстваха председателя на пенсионерския клуб на миньорите в Перник, както и други представители на пенсионерски клубове. Към Георги Чернев беше отправена и покана филмът да бъде представен и в други пенсионерски клубове в страната.

Филмът "Златни сърца" е разделен на три части и може да бъде гледан в Youtube - страницата на Георги Чернев на следния линк: https://www.youtube.com/watch?v=wBVytnt-g3M

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com