И манастир изгря в сагата "КТБ"

12162
И манастир изгря в сагата "КТБ"
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Сагата „КТБ” стигна нови измерения, след като се оказа, че манастирът "Свети Дамян и Козма" при село Гигинци беше обявен за продан – заради дълг от 395 000 лева към фалиралата банка, съобщава bTV.

Кредитът е теглен заради ремонт на светата обител, който след това е довършен от друга компания. "Съвкупно беше 790 000 лева. Този проект се изпълни от една фирма, която получи един кредит от 395 000 лева. При това кандидатстване манастирът, такъв е законовият ред, участва заедно с тази фирма и парите ги получи манастирът. Фирмата, след като получи парите напълно от манастира, просто затвори врати, банката КТБ фалира, отпуснатият кредит странно защо не е бил обезпечен. Манастирът остана да дължи такава сума, която не е харчена в този манастир по проекта", разказа отец Никанор, игумен на манастира.

Делото срещу Пеевски и БНБ в САЩ де факто върви

Делото срещу Делян Пеевски по американския закон RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) в Окръжния съд на щата Ню Йо...

Още през 2016 година е издадено съдебно разпореждане за изпълнение по кредита, но от манастира нищо не може да бъде конфискувано заради Закона за вероизповеданията.

Как обаче европроектът е бил изпълнен, след като парите за съфинансирането не са стигнали до манастира? Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обясни, че проектите за храмове на вероизповеданията и манастирите са се финансирали на 100%. "Финансиране е било необходимо за самото строителство и изграждането, защото знаете, европейските правила по всяко едно финансиране предполага, че първо трябва да се изгради проектът и след това да се разплати от разплащателна агенция", каза Порожанов.

Проектите за религиозните храмове се контролират от Фонд "Земеделие" - от договорите, до това дали обектът се използва по предназначение. А засега няма желаещи да откупят дълга на манастира, макар че отец Никанор отрича този дълг всъщност да е на манастира - по негови думи той е на строителната фирма. Пред Нова телевизия той посочи, че образът на Цветан Василев, който бил изложен като дарител на манастира, е вече заличен. И добави, че два месеца преди фалита на КТБ парите всъщност "изтекли" и били усвоени, но остана неясно от кого.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com