X
 
 

МОСВ, ДАНС, МВР, прокуратурата, РЗИ и РИОСВ се заемат със замърсяването на въздуха в Перник

2216 1
МОСВ, ДАНС, МВР, прокуратурата, РЗИ и РИОСВ се заемат със замърсяването на въздуха в Перник
Снимка: община Перник
"Ще предприемем комплексна проверка на всички индустриални обекти в Перник за установяване на източника на замърсяване на въздуха в града". Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на съвместен брифинг с кмета на община Перник Вяра Церовска. Поводът е недоволството на гражданите и съмнението им, че в ТЕЦ „Република“ се горят боклуци и от това идва замърсяването им.

Той посочи, че ще потърсят съдействие от МВР, ДАНС, прокуратурата, Регионалната здравна инспекция (РЗИ), като ще участват и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейнова дирекция.

Министър Димов призова гражданите на Перник също да се включат в проверките. „Активната гражданска позиция е изключително важна за решаване на проблемите“, допълни той.

Димов отбеляза, че многократно е сигнализиран от кмета и са извършвани множество проверки от РИОСВ - Перник. Само през последните 6 месеца са направени 16 проверки на ТЕЦ „Република“, като 6 от тях са планови, останалите - внезапни.

Установени са няколко нарушения – едното от тях е за нерегламентирано изгаряне на дървесен чипс. Наложена е санкция от 35 хил. лв., но съдът я е намалил на 10 хил. лв.

В края на 2018 г. също има констатирани нарушения за изгаряне на биомаса, което не е разрешено и е в нарушение на комплексното разрешително, за което има наложена санкция от 50 000 лв., но и тя се обжалва в съда. На сушилнята в ТЕЦ-а също има наложена принудителна административна мярка, като през последните 6 месеца не е установено тя да работи.

„По време на срещата с кмета на Перник днес решихме заедно с общината да правим внезапни и максимално чести проверки при зареждането на ТЕЦ-а, за да видим какво точно ще се гори, защото на площадката при нашите проверки не е установено RDF-гориво през последните 5-6 месеца, но граждани и общината твърдят, че може би е имало такова“, посочи министър Димов.

Той съобщи, че преди десетина дни е изпратил писмо до Агенция „Митници“ и "Гранична полиция" за засилен контрол по границата за внос на RDF и други горива от отпадъци.

„Ако има нерегламентирано превозване на отпадъци, то може да бъде установено от тях. Има горива отпадъци от т.нар. „зелен“ списък, които не подлежат на нотификация и които се превозват с декларация. Затова съм изпратил инструкция при съмнение да се викат представителите на съответната регионална екоинспекция, за да провери дали това, което се внася, отговаря на описаното в декларацията“, съобщи министър Димов.

Той бе категоричен, че до момента за Перник няма разрешено внасяне на RDF отпадъци, нито разрешение за изгаряне.

По повод инвестиционното намерение на ТЕЦ „Република“ за горене на отпадъци, той изтъкна, че това, че има инвестиционно предложение, не означава, че процедурата е приключила и такова е дадено.

/разположение на централата/

Вчера изтече последният срок за становища и към момента има близо 500 възражения, изпратени в общината, и още 200 - в РИОСВ – Перник.

„Ние сме изпратили до РЗИ искане за становище дали това е опасно за здравето на гражданите. Така че процедурата продължава. Крайният компетентен орган е директорът на РИОСВ, а самата процедура ще отнеме месеци и дори години“, каза Димов.

„Благодаря на премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов за бързата реакция и ангажиране към проблема на перничани“, заяви кметът Вяра Церовска.

Самата тя снощи също е взела участие в проверка съвместно с представителите на РИОСВ. „В ТЕЦ-а влязохме, гледахме и в пещта за горене, обиколихме всичко, което беше възможно – вътрешноградската магистрала, до Сини вир, не открихме следи от горене на отпадъци“, каза тя.

Във връзка с последния срок, в който гражданите са могли да изразят своето становище по повод поредното инвестиционно предложение за горене на RDF в ТЕЦ „Република“, е проведена и спешната проверка от общинското ръководство съвместно с РИОСВ в ТЕЦ-а и във всички фирми, с чиято дейност биха могли да предизвикат тази остра, тежка и задушлива миризма.

„Това наистина е един изключително постоянен ад, който всяка вечер взривява моите съграждани. Няма да позволя да бъде упражняван терор на перничани и категорично заявявам, че каузата за чист въздух ще бъде битка, в която всички заедно ще извоюваме победа“, заяви Вяра Церовска

/районът е гъсто населен/

Справка в сайта на РИОСВ – Перник, сочи, че през юни месец м.г. „Топлофикация – Перник“ АД е стартирала процедура за получаване на разрешение да добави в работата на горивната инсталация в ТЕЦ „Република“ допълнителни горива – биомаса, шисти и RDF-модифицирани горива, получени от отпадъци. Разрешението още не е издадено.

Намерението на инвеститора е част от въглищата да бъдат заместени, като за денонощие процентното им съотношение е следното: до 80 % въглища – до 20% биомаса; до 95 % въглища – до 5 % RDF; до 90 % въглища – до 10% шисти.

В периода от 2-ри до 5-ти ноември м.г. бил направен експеримент в дружеството по план, одобрен от РИОСВ – Перник. Целта била в експлоатационни условия да се пробва съвместно изгаряне на въглища и неопасни отпадъци в парогенераторите на ТЕЦ „Република“.

За експеримента е сключен договор за доставка на 120 300 тона RDF – седем камиона. Става въпрос за запалими отпадъци с произход Регионален център за третиране на неопасни отпадъци за общините Хасково, Димитровград и Минерални бани, с. Гарваново, община Хасково, където дейностите се изпълняват от „ЛЕНДФИЛ” АД Хасково.

За проследяване на хода на експеримента е бил предоставен отдалечен достъп на РИОСВ – Перник до работната станция на системата за мониторинг на димните газове.

Данните, проследени в реално време показали, че няма превишения на контролираните показатели.

Извършено е и математическо моделиране с утвърден от МОСВ програмен продукт ,,PLUME" за разпространението на замърсителите: прах, NOx, SO2, HCl, HF, кадмий, талий, живак и Sb+As+Pb+Cr+ Co+Cu+Mn+Ni+V. Изчислени били максималните еднократни и средногодишните приземни концентрации на замърсителите на въздуха при най-лошия вариант (съвместно изгаряне на отпадъци и едновременна експлоатация на ПГ 4 и ПГ 5), във формат, приложим за нуждите на симулационния пакет.

Изчислено е, че при най-лоши метеорологични условия максималните концентрации се наблюдават на разстояние до 1131 метра от източника.

„При атмосферни условия, които разсейват замърсителите в посока към гр. Перник, максималните концентрации попадат на територията на населеното място. Изолиниите на приземните концентрации на замърсителите, попадащи на територията на града, показват стойности на замърсяване, които са в границите на допустимите норми. При тези изчислени стойности, не може да се очаква значителен отрицателен здравен ефект върху населението“, се сочи в анализа.

Там се допълва, че въз основа на математическите данни реализацията на проекта нямало да доведе до съществена промяна във фоновото състояние на атмосферния въздух.

„Смесване на горивото с до 5% неопасни отпадъци (RDF) не може да доведе до съществена промяна в емисиите, изпускани организирано от инсталацията“, е категоричен докладът.

/в близост има много училища/

Днес кметът на Перник Вяра Церовска бе категорична, че няма да позволи да бъде упражняван терор на перничани и каузата за чист въздух ще бъде битка, в която всички заедно ще извоюват победа.

„Премиерът Бойко Борисов също се ангажира с проблема и застава зад всички жители на града. В тази връзка имах извънредна среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов, който по спешност дойде в Перник. Взехме решение за провеждане на множество внезапни проверки в ТЕЦ-а и цялата индустриална зона на града заедно с компетентните институции и граждани, за да установим с точност замърсителите на въздуха“, заяви още Церовска.

Справка в Търговския регистър сочи, че в основната си част дружеството е собственост на „Бови Тур“ ЕООД, чийто действителен собственик е „Бингам Мениджмънт Лтд“ на англичанина Кристофър Лантери-Мотин. Собственик на част от акциите е също „Стийм Трейдинг“ ЕАД с едноличен собственик „Антартио Комерс Лтд“ – Кипър, на Родула Георгиу. Определен дял има и Министерството на енергетиката.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • За СЕМ ! 1 За СЕМ ! преди 3 месеца Профил на трол?
    На вниманието на СЕМ : сайта actualno.com налага цензура на коментарите ! Защо се цензурира свободата на словото ? Кой ще спре този цензуриращ сайт !
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...

Последно в Актуално