Георг Спартански разказа на младежи от ДФСГ „Интелект” за отношенията с партньорските градове

1212
Георг Спартански разказа на младежи от ДФСГ „Интелект” за отношенията с партньорските градове
Снимка: община Плевен

По покана на директора на ДФСГ „Интелект” Емил Райков кметът Георг Спартански беше гост на гимназията в Световния ден на побратимените градове. Желанието на младежи от учебното заведение, които работят по европейски проекти и са посланици на ЕС, беше да научат повече за сътрудничеството между Община Плевен и партньорските й градове от различни държави.

Тези отношения са много ценни, не само защото имат сериозна перспектива, а най-вече защото сближават хората от конкретни градове. Плевен има над 20 побратими от страни в Европа, Азия, Африка, Северна Америка. Поводите за установяване на партньорство са различни – общи исторически моменти, общи корени, добросъседски отношения, наличие на големи български общности, оказване на техническа помощ, работа по различни проекти, разказа кметът. Най-активни са връзките ни с Ростов на Дон и Централния административен окръг на град Москва, Русия; Кайзерслаутерн, Германия; Браила, Румъния; Битоля и Кавадарци, Македония; Плоцк, Полша; Гандия, Испания; Брест, Беларус. Стараем се да бъдем коректни партньори и да възраждаме сътрудничества, които по различни причини са били в застой през определени периоди, посочи Георг Спартански.

Поставиха забранителни знаци за влизане на превозни средства в парк „Кайлъка”

Пътни знаци В1 - „Забранено влизането на пътни превозни средства”, бяха поставени днес на четирите основни входа в парк &bd...

Най-краткият мост за сближаване несъмнено е културата, където имаме редица гостувания на творчески състави, изложби, писателски срещи, пленери, постановки на театри, участия във фолклорни фестивали и др. Спортът и младежките дейности са другите сфери на активни контакти. Полезни са връзките в областта на образованието и социалните дейности. С радост насърчаваме сътрудничеството между учебни заведения и реализацията на общи проекти и бих се радвал гимназия „Интелект” да намери свои побратими в наши партньорски градове. Многобройни са и бизнес срещите през годините с цел икономическо сътрудничество. Във всяка област можем да черпим изпитани полезни практики и добър опит, да общуваме с колегите си и гражданите на градовете побратими без предразсъдъци или конюнктурни съображения, а единствено в общ интерес. Вие, младите хора, можете да бъдете чудесни посланици на града ни при посещения в различни държави със своя потенциал, каза в заключение на срещата кметът.

Учениците зададоха различни въпроси за историята на побратимяванията и посещенията в градовете партньори, както и за съвременното състояние на Плевен. Георг Спартански ги увери, че е готов да участва в следващи срещи с тях, за да обсъдят заедно всичко, свързано с града ни, което ги вълнува. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Керхер център отвори врати в Плевен

Информационен ден за проектите по „Интегрирано градско развитие“ проведе община Плевен

Посланик Мертен посети община Плевен

Кампания срещу телефонните измами започна екипът на „Асистентска подкрепа“ сред своите потребители в Плевен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен