Цветанов пази като орлица Борисов, било обидно да се казва, че унижава депутатите

5868
Цветанов пази като орлица Борисов, било обидно да се казва, че унижава депутатите
Снимка: БГНЕС

Според вас нормално ли е една парламентарна група да говори така спрямо министър-председателя? Така вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов коментира вчерашния скандал в Народното събрание, при който председателят на парламента Димитър Главчев изгони от заседанието лидера на БСП Корнелия Нинова и червения депутат Антон Кутев.

Гледната точка на Цветанов е, че думите, че "министър-председателят ни унижава и ни нарича безделници" са "оскърбление" и затова Корнелия Нинова и Антон Кутев са си заслужили изгонването. Това беше умишлена провокация, след гласуването Бойко Борисов да не бъде изслушан в парламента по искането на БСП да дойде и да обясни кои са хората в парламента, замесени в наркотрафик и купуване на гласове, смята Цветанов. Вторият човек в ГЕРБ защити Борисов специално за думите, че има хора в парламента, замесени в наркотрафик, като отново лансира тезата, че има арестуван брат на депутат от БСП (бел. ред. - Илия Стоилов, брат на червения депутат Георги Стоилов) по подозрение за участие в престъпна група и наркотрафик. Не бих могъл да кажа кои депутати се занимават с наркотрафик, каза бившият вицепремиер пред Нова телевизия и се оправда, че не иска да участва в лични нападки. Представяте ли си да имате по цял ден такъв дразнител като Антон Кутев в парламента, продължи Цветанов.

Скандал в НС: Главчев изгони Корнелия Нинова (СНИМКИ)

Председателят на парламента Димитър Главчев "наказа" лидерът на БСП Корнелия Нинова с отстраняване от 1 заседание на Народното събрание...

Свикахме извънреден председателски съвет в парламента, но представител на БСП не дойде. Убеден съм, че ако не беше така, на този съвет щеше да има опростяване на наказанията (бел. ред - едно заседание наказание за Нинова, две за Антон Кутев), каза Цветанов.

Нямаме никакви притеснения, че Димитър Главчев ще си остане председател на парламента. По-добре по-бързо да си направят искането колегите от БСП, за да можем да вървим напред, заяви вторият човек в ГЕРБ.

Европейският мониторинг

Относно мониторинговия доклад на ЕК, Цветанов попита дали било нормално лидер на опозицията, една жена, да каже, че докладът бил шамар. Той се оплака, че подал ръка на Корнелия Нинова, като отишъл на представянето на филма на Елена Йончева за оградата по границата, но не срещнал разбиране и сега следвало юмрук – това прави БСП. И почна да си припомня как при първото правителство на Борисов мониторинговият доклад почнал да се прави на 18 месеца, а за Румъния било на 6, през 2013-2014 година нямало доклад, но след управлението на Орешарски нещата се променили към лошо. За пръв път в мониторингов доклад няма нова препоръка за изпълнение към нас, уточни Цветанов, който не коментира факта, че ЕК казва, че няма и нито една изцяло изпълнена препоръка от общо 17, дадени от Брюксел през януари, 2017 година.

Не сме имали очакване сега да падне мониторингът, каза бившият вицепремиер и добави, че "разбира се", ще има осъдени за корупция по високите етажи на властта.

Парламентът отказа да изслушва Борисов за „депутатите- наркотрафиканти”

Народното събрание отхвърли искането на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан относно изказването си, че "в парламента стоят хор...

По темата "давност на приватизацията", Цветанов също даде два конкретни примера – за Пловдивския панаир (бел. ред. – там основна фигура е Георги Гергов) и за "Кремиковци". Вие не искате ли да има справедливост, с патос заяви бившият вицепремиер, като добави, че "не иска да слага която и да е сделка", защото тогава щяло да излезе, че се прави законодателство за конкретна сделка.

Гледната точка на БСП

"Оставка, днес вече не си за тук". Заради тази реплика Антон Кутев е изгонен от заседанието на Народното събрание от председателя на парламента Димитър Главчев и се със забрана да присъства на две заседания. Главчев счита, че с тези думи съм накърнил престижа на парламента, аз не смятам така, коментира Антон Кутев.

Според червения депутат, най-вероятно ДПС ще подкрепят искането за оставка на Димитър Главчев. Той посочи, че Корнелия Нинова е казала на Главчев да не позволява на българския министър-председател да руши институциите и затова е изгонена. Ако смятаме така, къде да го кажем, ако не в Народното събрание? Ако председателят на парламента ни изгони за това, къде е демокрацията, попита Кутев.

Искам да чуя от Бойко Борисов да каже дали Манол Генов е човекът, купувал гласове и дали Георги Стоилов участва в наркотрафик. В момента, в който той произнесе това, срещу него ще бъдат заведени дела, категоричен беше Кутев. Нека дойде да каже какво има предвид – защо прави внушения срещу депутатите, без да казва имена? Манол Генов има обвинение – видяхме ли как Борислав Гуцанов осъди България за неправомерно обвинение, видяхме как Николай Цонев беше обвинен и осъден, Делян Добрев също има обвинение. Борисов каза, че в парламента пребивават наркотрафиканти и хора, които купуват гласове на затворници. Искам да питам и Цветан Цветанов колко пари плати България заради присъди от Европейския съд в Страсбург, заяви Кутев, посочвайки, че това са дела, за които Борисов и Цветанов лично са отговорни и трябва да платят лично парите, които държавата е платила заради неправомерни обвинения. Отговорът на Цветанов беше следният – за задържането на Николай Цонев нямам никакво отношение по операцията, тя беше водена от Роман Василев. А за г-н Гуцанов да напомня, че задържането под стража беше наложено от българския съд, не от мен.

ЕК не видя нито една изпълнена препоръка за върховенството на закона и от Румъния

Доста суров тон е използвала Европейската комисия в междинния си мониторингов доклад за Румъния – по Механизма за сътрудничество ...

На въпрос дали Корнелия Нинова ще подкрепи проекта на ГЕРБ за промяна на Конституцията заради давността на приватизация, Кутев не отговори пряко, а поясни, че ако ГЕРБ е имало как да уязви Корнелия Нинова, отдавна е щяло да стане и тя да бъде подведена под отговорност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика