Диана Ковачева: Парите по запори директно отиват по сметките на ЧСИ-тата

13022
Диана Ковачева: Парите по запори директно отиват по сметките на ЧСИ-тата
Снимка: БГНЕС

Предлагам в Закона за мерките по време на извънредно положение да бъде включена една забрана за секвестирането на парите по програмата „Запази ме“.

За това се обяви омбудсманът Диана Ковачева в интервю за предаването „Тази сутрин“ по bTV по повод проблем с хората, които не могат да получават помощите си по програмата „Запази ме“.

Парите по запори директно отиват по сметките на ЧСИ-тата поради липса на правно основание тези пари да останат за хората. Мярката „Запази ме“ включва 24 лв. на ден, а сега след декември 75% от месечния осигурителен доход за хората.

Това е една помощ за запазване на хората, които не получават заплати заради пандемията. Досега тези пари се получаваха по европейска програма, а сега ще започнат да се получават от бюджета на държавата.

Омбудсманът: Помощи не достигат до хората със запор на сметки

Хората със запори върху сметките не могат да получат помощите си по програмата „Запази ме”, сигнализира омбудсманът Диана К...

Получих много сигнали от хора, които имат запори на сметките, за това, че в момента, в който тези пари влязат в тяхната сметка, когато те имат запори, те автоматично се изпращат от банките към съдебните изпълнители, за да бъдат погасени техни задължения.

Така хората на практика не могат да се издържат. Информирах премиера, който веднага реагира и каза, че това е неприемливо.

Изпратих писмо до народните представители. Имам подкрепа от председателя на Бюджетната комисия г-жа Стоянова и всички народни представители от Комисията. Неприемливо е едни пари, които се дават от правителството на хората, за да се издържат, да бъдат автоматично превеждани без тяхно съгласие, за да бъдат погасявани задълженията им.

Такова е мнението и на банките и на съдебните изпълнители, но те казват, че нямат правно основание, с което да спрат превеждането на тези пари.

„Те досега не бяха секвестируеми, защото се изплащаха от европейска програма. Сега те ще се изплащат от държавния бюджет вече трябва да има изрично основание за това.

Пострадали от ЧСИ отправиха 14 въпроса към институциите

Серия въпроси, касаещи заповедното производство, отправят от сдружението на пострадалите от частни съдебни изпълнители (ЧСИ) "Солидарно...

Имам становища и от ЧСИ-тата и от банските за това, че те третират тези пари като несеквестируеми, но на практика нямат правно основание. Надявам се в сряда на второ четене да бъде подкрепен този текст от народните представители.

Сходен е проблемът е лекарите, които получават по 1000 лв. за това, че са на първа линия. От януари те също ще започнат да получават тези пари от бюджета.

При тях също трябва да бъде взето същото решение. Те получават тези пари често накуп, а не месец по месец. Когато има запори на лекари и медицински персона, също ще бъде същия случай, затова и за тях трябва да има такова изключение“, допълни тя.

По отношение на т.нар "малки матури" Диана Ковачева разкри, че 18 000 родители са писали до министъра с настояване да не се провеждат.

Тя подчерта, че и самите деца твърдят, че не се чувстват подготвени.

Омбудсманът търси подкрепа от парламента и за граждани със задължения и запори отпреди извънредното положение

Омбудсманът на България Диана Ковачева изпрати становище до правната комисия, в която информира депутатите за драстичен скок на жалбите...

"Не става въпрос за несериозно отношение към ученето, но защо да събираме децата излишно. От този тест нищо и не следва, твърди омбудсманът.

Тя смята, че не трябва да се провежда и изпитът след 10 клас.

Омбудсманът подчерта, че няма и специална подготовка за този формат на изпита.

Дияна Ковачева е на мнение, че и дистанционното обучение, наложено заради пандемията, е довело до някои пропуски, които няма как да бъдат покрити преди изборите за 4-и и 10-и клас. И най-вече Ковачева смята, че не бива да се събират толкова деца на едно място.

Още: Омбудсманът търси подкрепа от парламента и за граждани със задължения и запори отпреди извънредното положение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика