Главният инспектор на ВСС: След като преча на съдебната реформа, подавам оставка

30568
Главният инспектор на ВСС: След като преча на съдебната реформа, подавам оставка
Снимка: БГНЕС

Подавам оставка и вече съм я депозирала. Това заяви главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ана Караиванова при представянето на годишния си доклад за дейността на ВСС и за дейността на Инспектората пред Народното събрание.

Причината за оставката, по думите на Караиванова, е това, че „пречи на съдебната реформа”. „Понеже разбрах в последните дни, че основната пречка за съдебната реформа е моето оставане на длъжността след изтичане на срока и това ще е единствената причина за негативния доклад, очакван от Европейската комисия, искам да заявя, че аз съм депозирала своята оставка в Народното събрание. Сега, уважаеми народни представители, сте вие на ход", заяви Караиванова в парламента, предаде Стандарт Нюз.

ВСС се самосезира заради интервю на ръководителя на Специализираната прокуратура

Заради интервю на прокурор Светлозар Костов при Люба Кулезич, в което Костов отправи жестоки критики към Висшия съдебен съвет (ВСС) и з...

Според Караиванова Инспекторатът е успял да установи ефикасен контрол по отношение на съдебната система. Проверихме над 350 съдебни органи т.е. цялата система, за да установим къде са проблемите, каза главният инспектор.

„През 2012 г. се натъкнахме на случаи по темата за обезщетение на българските граждани, пострадали от продължително правораздаване, според които излиза, че по-евтино ще излезе на гражданите да няма наказателно правораздаване. Имаме случай, че поради това, че 5 години съдия не изписал мотивите за кражби на двама крадци, делото се прекратило по давност и сега държавата ще плати на двамата крадци обезщетение. По-евтино ще им излезе на гражданите да няма правораздаване", каза още Караиванова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика