Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

7008

В светлината на поредните масирани въздушни удари, които Украйна и Русия си размениха през нощта на 26-ти срещу 27-ми април, ситуацията на фронта за украинската армия продължава да е тежка. Украинците очакват новите оръжия и боеприпаси от САЩ, тепърва и тече реформа за увеличаване на войниците на фронта, което отнема време и руснаците определено се стремят да се възползват максимално.

ОЩЕ: Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, има леко намаление на интензивността на боевете – с 20 по-малко бойни сблъсъка по целия фронт на дневна база. Общо за денонощието е имало 94 бойни сблъсъка, според украинските данни. Най-горещо безспорно е направлението на запад от Авдеевка (Покровското направление от руска гледна точка) – 29 отбити руски пехотни атаки, но данните за местата на боевете потвърждават нови руски успехи (Архангелск – Керамик – Очеретино – Семьоновока – Уманско – Калиново). На второ място е Новопавловското направление (на запад от Маринка: населените места Красногоровка и Григоровка, а на югозапад от Угледар – Урожайно) – 17 отбити руски пехотни атаки. В Лиманското направление има 14 отбити руски пехотни атаки – там все така няма данни за някакъв по-сериозен руски успех, въпреки явната активизация от тази седмица. По 10 руски пехотни атаки са отбити в Бахмутското направление (тройно намаление на руската активност на дневна база) и Купянското направление.

(КАРТА) Популярният украински телеграм канал Deep State констатира загубата на село Соловиево и на Семьоновка. Соловиево се намира на километър-два от Новобахмутовка и е на южния фланг на Очеретино – най-северната точка на моментната украинска защитна линия на 15-20 километра западно от Авдеевка:

Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, посочва в обзора си за деня, че при Семьоновка украинците са се изтеглили на позиции в близост до селото, в горски пояси. "Семьоновка е истинска сива зона от известно време, но нашите бойци не можеха да провеждат ротации, така че изходът беше предвидим", посочва Deep State. И добавя, че ситуацията продължава да се влошава, а най-важната задача пред украинската армия в това направление е да се стабилизира нова защитна линия, без да се допускат сериозни загуби в жива сила. Говорителят на украинското командване "Хортиця" лейтенант Назар Волошин обаче твърди, че украинската армия удържа руснаците да не преминат през Бердичи и Семьоновка, както и че две трети от Очеретино са под украински контрол. "Друг (руски) успех е напредването на руските щурмови групи в Новокалиново и осигуреният достъп до покрайнините на село Керамик. В същото време положението на украинците в Бердичи значително се усложни", казва "Рибар".

(КАРТА) Политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке коментира, че от юг руснаците са успели да напреднат откъм Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка) към Уманско и са на само 2 километра от Яснобродовка. Но руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов казва, че при Нетайлово и Уманско няма промени.

(КАРТА) Рьопке обаче е геолокализирал видеокадри, показващи, че в Красногоровка, Новопавловското направление, украинците успешно са контраатакували и да си върнали цялата индустриална зона в селището. Руснаците се хвалеха, че са влезли там и вдигнаха знамето си – но се оказа, че руският "напредък" е само в няколко сгради в южния край на зоната. "Рибар" с половин уста казва, че "се водят боеве" точно в тази зона: Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

При Часов Яр, Бахмутското направление, явно има глътка въздух за украинците – няма съществени промени в ситуацията, твърди Семьон Пегов. Той изрично заявява, че има значително намаление на руските пехотни атаки, но руската артилерия и авиация не спират да обстрелват. От началото на 2024 година Русия е хвърлила над 9000 авиационни "умни" бомби по цели в Украйна, гласи оценка на формата "Рамщайн" в рамките на НАТО, който подкрепя Украйна.

(КАРТА) Тревожни новини за украинците и от Купянското направление – от Кисловка. Там е имало "масирани руски атаки" и вече руските части са успели да заемат позиции в самото село, според Deep State. Че руснаците ще атакуват точно натам съвсем наскоро предвиди украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец - преди малко над 2 денонощия: Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Военната помощ за Украйна: Очаквани ефекти

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) се дискутира как в западни медии се появяват материали, касаещи вътрешните дискусии в администрацията на Джо Байдън за курса спрямо Украйна. На първо място – че новата американска военна помощ няма да е достатъчна Украйна да победи Русия. Това нещо не е казвано от никой сериозен анализатор – че новото оръжие ще е достатъчно: САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

Американската военна помощ в момента е на път за Украйна и ще отнеме няколко седмици, за да пристигне до фронтовите части и да има осезаемо въздействие на бойното поле. Украинската армия първо ще трябва да използва новото американско оръжие, за да стабилизира фронтовите линии и да спре руското настъпление, особено на запад от Авдеевка и при Часов Яр, през следващите седмици. Мащабът и интензивността на прогнозираната руска офанзива през лятото на 2024 г., която вероятно ще започне през юни, също остават неясни и руското военно командване вероятно активно оценява и преразглежда плановете си, за да се справи руската армия пред по-добре снаряжени украински сили. Затова – украинците първо трябва да спрат руснаците и да почнат да си връщат инициативата, преди да се говори за сериозен украински напредък – по-късно през 2024 година или 2025 година. Способността на Украйна да си върне цялата окупирана от руснаците територия в дългосрочен план зависи от многобройни бъдещи решения на Запада, в Кремъл и в Киев – ситуацията е много динамична за категорични оценки отсега, анализира ISW.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руският фашизъм (съкратено Руска федерация) избива украинците 79 години след победата над нацизма: Зеленски

"Кинжал" не уцели нищо съществено: Данни от Лвов

ЕС готви забрана на партии, финансирани от Русия

Няма подарък за Путин от фронта в Украйна за петия му мандат (ВИДЕО)

Кръшна чупка в ханша пред руски паметник коства присъда на африканка (ВИДЕО)

Кадиров се изхвърли как ще принуди Зеленски да капитулира (ВИДЕО)

Русия стреля с ракети "Кинжал" срещу газохранилище в Украйна: Масирана атака

В Естония ще се гласува и по мобилен телефон

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 08.05 - Половината севернокорейски ракети, изстреляни от Русия, са се взривили във въздуха

Нефтена база в Луганск е в пламъци след украинска атака (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа