КС решава за статута на Иван Иванов

26060
КС решава за статута на Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд трябва да вземе днес решение по делото за несъвместимост на депутата от БСП Иван Иванов, който беше назначен за заместник-министър на вътрешните работи, а няколко часа по-късно беше оттеглен.

Иванов беше изслушан от конституционните съдии на 10 октомври. Искането към Конституционния съд беше внесено от ГЕРБ. Очаква се Конституционният съд да оповести решението си по обед. Кракът ми не е стъпвал в Министерството на вътрешните работи, заяви Иван Иванов след като бе изслушан от конституционните съдии на 10 октомври. "Поддържам становището си, че няма несъвместимост. Няма акт за встъпването ми в длъжност, няма изразена воля за подобно нещо, няма разписани документи. Тезата, че за няколко часа съм бил заместник-министър не важи", каза на излизане от Конституционния съд Иванов.

Въпреки споровете около това дали той е депутат или не, от юни досега Иван Иванов е внесъл 4 законопроекта и е отправил два въпроса към министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на парламентарния контрол. "По Конституция и по Правилника за дейността на Народното събрание аз съм народен представител и имам задължения, няма нормативен акт, който да казва, че народен представител не трябва да ходи на работа дори и да е образувано подобно дело", коментира той.

Тезата ни е ясна и точна, казусът за нас е ясен от фактическа и юридическа гледна точка. За да бъде едно лице заместник-министър това е резултат от сложен фактически състав. Единственото, което имаме е заповед на премиера за назначаване на едно лице за заместник-министър без да е изразена воля от това лице да бъде на тази позиция, няма изразено негово съгласие, няма встъпване в длъжност, коментира процесуалният защитник, с когото Иванов се яви пред конституционните съдии, адвокат Петър Илиев.

Иванов беше назначен от премиера Пламен Орешарски за заместник-министър на вътрешните работи на 19 юни, а часове по-късно беше освободен от поста, след разкрития, че е бил свързан с групировката СИК.

КС изиска от Министерския съвет в 7-дневен срок да представи цялата преписка по назначаването и освобождаването на Иван Иванов като зам.-министър на вътрешните работи. Това включва и всички документи, представени от него и служебно изготвени, включително акт за встъпване в длъжност и подадена от Иванов оставка със съответните резолюции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика