Местан вижда в Ердоган "първият турски президент, избран пряко от народа"

2043
Местан вижда в Ердоган "първият турски президент, избран пряко от народа"
Снимка: БГНЕС

Има ли България национална позиция по отношение на република Турция? Не, няма. България има националистическа позиция, която се изгражда на исторически митологеми. Имаме методологически проблем – какво виждаме в лицето на Турция? Враг на Европейския съюз или партньор в рамките на НАТО, който генерира сигурност относно бежанската криза? В Ердоган виждам първия турски президент, избран пряко с вота на турските граждани. България трябва да поддържа партньорски отношения с Турция. Поставихме въпроса с вноса на червено месо - само това решение да бъде взето, ще е в огромен плюс за България. Така накратко Лютви Местан, който отиде на среща с Реджеп Ердоган точно преди посещението на Бойко Борисов на 26 август, коментира темата „Турция”.

Според Местан ако военният преврат беше успял, тогава е щяло да има рискове за България и ЕС, които не бихме могли да предвидим дори. Според лидера на ДОСТ е показателно поведението на турската опозиция – това показвало, че превратът е държавен, не политически проблем. В преврата са използвани над 240 танка, над 30 F-16, 35 хеликоптера, 3 фрегати – да се твърди, че превратът е измислен, е обидно за турските граждани, които с риск за живота си защитиха демокрацията, заяви бившият лидер на ДПС пред Нова телевизия. В защита на реакцията на Ердоган след преврата, Местан посочи, че при предишния успешен преврат в Турция 2 млн. души били уволнени.

Общественици: Участието на България в рекета на Турция над ЕС е безпрецедентен риск

Ангажирането на премиера Бойко Борисов с каузата на Турция в преговорите с Европейския съюз (ЕС) по темата "бежанци срещу визи" е "изкл...

Фундаменталният въпрос за нас е дали след президентските избори ще имаме президент-евроатлантик, който ще продължи линията в политиката на Росен Плевнелиев. Ако, след като видим номинациите на големите партии и припознаем някой от тях като евроатлантик, бихме го подкрепили още на първи тур. Това заяви Местан по отношение на президентските избори.

Санкциите срещу Русия са заради най-бруталното нарушаване на международното право – анексирането на Крим, който е част от суверенната територия на Украйна. В този смисъл санкциите бяха наложени заради това и отпадането им може да се обсъди след като Крим бъде върнат на Украйна, посочи Местан. За него в това отношение бъдещият ни президент трябва да следва такава политика.

Не знаем дали ще има евроатлантически кандидат, но най-вероятно днес (31 август) ще вземем решение за регистрация на ДОСТ за изборите. Това не означава да посочим кандидат, но ако не видим подходящ от наша гледна точка кандидат, ще излъчим такъв, заяви бившият лидер на ДПС.

Местан се оплака и, че в едно скорошно политическо изследване е посочен като най-неодобряван политик в България. Според него има манипулация, защото в изследването отсъстват лидери на партии и на парламентарни групи. Лидерът на ДОСТ изрече и думите „видяхме този, който ръмжи като бясно каракачанско куче”, като уточни, че такива хора са допринесли за идеята да бъде създадена ДОСТ.

Турски съдия избяга в Гърция, скрит сред бежанци

Турски съдия избяга в Гърция и поиска политическо убежище, а местен съд го осъди на един месец лишаване от свобода условно, предаде а...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика