МВР си отвори възможност да ни следи в интернет

2390
МВР си отвори възможност да ни следи в интернет
Снимка: Getty Images/Guliver

МВР ще получава достъп до електронните ни съобщения, ако има данни, че сме жертва на тежко престъпление. Тази промяна приеха депутатите на първо четене при приемане на промени в Закона за електронните съобщения. Решението беше взето с 84 гласа "за", 16 "против" и 1 "въздържал се".

От МВР обясниха, че за да имат достъп до кореспонденцията ни, ще им е нужно разрешение от съда.

Законови промени облекчат издирвателната работа на МВР

Министерският съвет е внесъл в парламента промени в Закона за електронните съобщения, с които се улеснява работата на компетентните орг...

Промените се отнасят до това, че трафичните данни ще се съхраняват освен за нуждите на националната сигурност и предотвратяването и разкриването на тежки престъпления, но и за издирването на лица, за които има обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление.

По време на дебатите заместник вътрешният министър Красимир Ципов увери, че няма да има полицейски произвол. И сега достъпът до тези данни става след мотивирано искане от компетентния орган. "Това искане трябва да е мотивирано, да се посочва целта, за която се иска този достъп. Достъпът до тези данни става след разрешение на съд", обясни Ципов.

Като пример той посочи, че новите изменения ще позволят да се прилагат и спрямо лице, за което има данни, че ще бъде отвлечено.

"Отново посягате на свободата на гражданите. Сигурни сме, че това ще доведе до полицейщина, каквато имаше и при първия кабинет "Борисов", каза от своя страна депутатът от БСП Красимир Янков.

Омбудсманът сезира КС за Закона за електронните съобщения

Националният омбудсман Константин Пенчев внесе в Конституционния съд (КС) искане за установяване на противоконституционност на тексто...

Депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов от своя страна напомни за разработката "Червеи" по време на управлението на Пламен Орешарски. "Тогава бяха подслушвани протестиращи срещу вашето управление. Тогава искахте именно чрез такива закони да проследите комуникацията на гражданите в интернет", припомни реформаторът.

Той каза, че не му харесват тези текстове. "Нека не се опитваме да правим това, което се опитваше кабинетът „Орешарски“, завърши Славов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика