Наказателните процедури срещу страната ни са във фокуса на работа на служебния екоминистър

1968
Наказателните процедури срещу страната ни са във фокуса на работа на служебния екоминистър
Снимка: БГНЕС

Наказателните процедури срещу страната ни са във фокуса на работа на служебния екоминистър. Това стана ясно от думите на служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова. Нейни заместник-министри са Петър Димитров, Ренета Колева. 

Стана ясно, че министър Карамфилова и екипът й ще имат три приоритета. Министърът заяви, че първият й приоритет са спешни мерки по стартиралите наказателни процедури срещу страната ни. "Към настоящия момент има 16 висящи процедури в областта на околната среда. 5 от тях се намират на първия етап на досъдебната фаза. 6 от тези 16 са на последен етап на досъдебна фаза. Съдебна фаза висящи производства пред съда са 2 наказателни процедури - за обявяване на защитени зони и за определяне на специфични мерки за опазване и за превишаване на стойностите на фини прахови частици. Тук за съжаление се очаква налагане и на финансова санкция. На етап на установени установителни решения са вече 3 процедури", коментира още министърът.

По думите й по 3 наказателни процедури ситуацията е сложна. Карамфилова смята, че най-сложната ситуация е със закриването на рекултивация на общински депа за неопасни отпадъци, стартирала през 2012 г. Тя обърна внимание, че през 2018 г. ЕК поисква в срок до 31 декември 2020 г. всичките 113 общински депа да бъдат рекултивирани. "Уви, това не се случва. През 2021 г. ЕК изпраща предупредително писмо на България като казва, че остават да се докладват за рекултивация 43 депа. От 113 депа - 105 са със завършена рекултивация. За 8 депа все още предстои много работа. Срокът е 30 септември. До 30 септември България трябва да докладва, че всичките тези 8 депа са приключили със своята техническа рекултивация", уточни още министър Карамфилова. Министърът обърна внимание, че санкциите, които грозят страната ни, са в колосални размери. Тя посочи, че мисията за изпълнение на срока, е почти невъзможна, но изрази надежда, че може да се придвижат нещата напред. Министърът обясни, че кметовете са поели ангажимент да направят непосилно, за да придвижат напред рекултивацията на тези депа. "Подписахме протокол с действие и в момента системата на министерството е пряко ангажирана с това да се осъществява пряка координация и контрол върху дейностите", добави още тя. Другите две по-сложни процедури са свързани с неспазване на нормите за фини прахови частици и с неспазване на стойностите на серен диоксид. Стана ясно, че на 21 септември 2022 г. България трябва да се яви в така наречените устни състезания по процедурата за неспазване на фините прахови частици. 

Според нея има и потенциални нови процедури за нарушения в областта на околната среда. 

Като втора приоритетна тема, по която МОСВ ще съсредоточи усилията си, са действия по стратегическите проекти. В тази връзка тя коментира и темата с магистрала "Струма". "Казусът наистина е сложен и заплетен. Автомагистрала "Струма" е не само приоритетно важна на национално ниво, но и като част от трансевропейския коридор, тя има изключително голямо международно значение. Маршрутът е приоритетен за ниво ЕС за развитие точно на тази трансевропейска транспортна мрежа. Взорът и погледът е не само от национална гледна точка, но от международна такава. Ключово е лот 3.2 в продължение на около 16 км трасето е разположено в Кресненският пролом", каза още тя.

По думите й в момента на страницата на МОСВ за обществено обсъждане са качени разработените за двете защитени зони от тези 16 км. "Предстои работа с колегите от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Нашата цел е в рамките на този служебен кабинет, защото разбирате колко сложна е ситуацията, да начертаем ясен и конкретен, устойчив във времето, план за действие", каза още министърът. 

Тя коментира и Оперативна програма "Околна среда" и посочи, че е идентифициран риск от сериозно забавяне на някои от проектите, особено във ВиК сектора. "Новата Програма "Околна среда" 2021 - 2027 г. е на финалната права. Има издадено становище по екологична оценка. В ход са отразяване на неформални коментари на ЕК. Предстои изпращане до ЕК буквално до дни. Колегите изключително акуратно, точно, оперативно, са ангажирани с тези проекти", отчете министърът.  По думите й по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, нещата са малко по-сложни и малко по-изостанали от Оперативна програма "Околна среда". 

Карамфилова отговори на въпрос за централите "Марица Изток 3", "Брикел", Бобов дол и Перник. "За нас нормата на закона е ясна. Изпълняваш ангажиментите, които имаш по екологичното законодателство. Те са вменени в условията на комплексното разрешително. Тогава работата е безпроблемна. На нито един от тези оператори не е забранено изгарянето на въглища", каза министърът. Тя поясни, че действащите към този момент принудително-административни мерки на "Марица Изток 3" и на "Брикел" са в съда. "Контрол по законността на актовете се упражнява от съдилищата. Предварителното изпълнение на "Брикел" - мисля, че миналата седмица Стара Загора с определение отмени. В момента се чака Върховен административен съд", каза още Карамфилова. По думите й следва в партньорство, но в рамките на закона, да се намерят правилните подходи и решения, ще покани операторите на всеки един от големите горивни инсталации на среща така, че от тях да получи ангажимента и да дадат план за своите действия. 

Още: Какво каза бившият министър на околната среда за ТЕЦ "Брикел" - четете ТУК. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика