След по-малко от месец експерти от Брюксел ще си говорят с ВСС за съдебната реформа

488
След по-малко от месец експерти от Брюксел ще си говорят с ВСС за съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Тридневна мисия на експертите от Европейската комисия, които подготвят Мониторинговия доклад за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи, ще се проведе в края на месец май.

За първи път експертите от Брюксел ще проведат две срещи с членовете на Висшия съдебен съвет. Едната ще е с представителите на съдийската колегия, а другата с членовете на прокурорско-следователската колегия на ВСС, информира БГНЕС.

Председателят на Венецианската комисия: Победителят на изборите действа на принципа "плячката за мен"

Промяна на манталитета, така че върховенството на закона да се превърне във вътрешна убеденост и на политиците, и на магистратите. Реши...

В периода 30 май – 1 юни 2016 г. експертите ще проведат работни срещи още в правосъдното и вътрешното министерства, Народното събрание, прокуратурата, както и други разследващи органи. Резултатът от визитата на европейските представители се очаква да бъде отразен в традиционния “устен” доклад на ЕК, който ще бъде обявен през лятото на 2016 г. Следващият редовен доклад по МСП се очаква в началото на 2017 г. Очакванията са до края на мандата на настоящия състав на Европейската комисия, мониторинговият механизъм спрямо България и Румъния в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност да отпадне. Неотдавна в София, пред представители на страните-членки на Съвета на Европа, премиерът Бойко Борисов призова за въвеждането на мониторингов механизъм за правосъдието в целия ЕС.

Визитата на европейските експерти в София се очаква да съвпадне с обсъждането на втория пакет от промени на Закона за съдебната власт, който Министерство на правосъдието трябва да обяви в следващите седмици. Промените на съдебния закон са следващата стъпка на съдебната реформа след промяната на Конституцията и приетите преди месец спешни промени в ЗСВ.

Междувременно следващата седмица се очаква главният прокурор Сотир Цацаров да предостави информация за актуалното кадрово състояние на прокуратурата у нас. За момента няма яснота кога поисканата от България експертна проверка на прокуратурата у нас ще може да стартира. Основната причина за отлагане на анализа на държавното обвинение е свързано с липсата на достатъчно добре подготвени европейски експерти, които биха искали да се ангажират с мониторинг на българската прокуратура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика