Уволниха шефа на агенцията за бежанците

25055
Снимки:

Досегашният директор на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков е освободен от длъжност. Това обяви на брифинг вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след днешното редовно заседание на Министерски съвет, предаде „Фокус”.

Вицепремиерът Йовчев посочи три основни причини, поради които е освободен Казаков.

„Незадоволително се организират всички процеси по извършване на проучвания и предоставяне на статут на бежанец, а това създава условия за претоварване на местата за настаняване. Не добра е и организацията на работата в местата за временно настаняване на бежанци”, посочи министърът на вътрешните работи.

Като трети мотив за уволнението на Никола Казаков Цветлин Йовчев посочи, незадоволителната работа на Държавната агенция за бежанците за взаимодействие с европейските организации, които могат да съдействат за справяне с проблема с бежанците.

Държавната агенция за бежанците ще бъде оглавена от Николай Чирпанлиев, допълни Йовчев.

По думите на вицепремиера новоназначеният директор Николай Чирпанлиев има голям опит, като е работил и в Министерство на отбраната.

Според данните до края на септември месец от началото на годината 5815 души нелегално са преминали границата на България, увеличението в сравнение със същия период за миналата година е 7 пъти. 2377 лица са задържани само през септември.

В момента с 222 места е надвишен капацитетът в местата за настаняване, работи се по разкриването на нови 1500 места, това при добра организация ще се случи до един месец, но вероятно тези места ще се изчерпат за около месец, съобщи министър Йовчев. Драстично се увеличава броят на семействата, които търсят закрила, коментира още той. Имаме остър недостиг на санитарно - хигиенни, почистващи и дезинфекционни материали. Имаме и проблеми, свързани с нормативното регулиране с заплащане на медицинската помощ за тези лица, преди те да са получили статут на бежанци. Имаме нужда и от ремонти и разширяване на капацитета на съществуващите места, призна вътрешният министър.

Предварителните разчети показват, че ако се запазят темповете, с които се увеличават нелегално преминалите границата, до края на тази година средствата, които трябва да изразходваме ще възлизат на 30 милиона лева, заяви министър Йовчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика