В хазната влизат 3,1 млрд. от ЕС през 2014 г.

26664
В хазната влизат 3,1 млрд. от ЕС през 2014 г.
Снимка: Getty Images / Guliver

3,131 млрд. лв. са заложените приходи от фондовете на ЕС в бюджета за 2014 г. Това представляват малко над 10% от всички приходи в държавната хазна, които се очакват за следващата година. Предвижда се постъпленията от ЕС да бъдат по-малко с 520 млн. лв., от очакваните 3,65 млрд. лв. за настоящата година. Основната причина за това е стартирането на новия програмен период 2014-2020 г. и забавяне при приемането на новите нормативни правила от страна на ЕС, пише в мотивите към бюджета за 2014 г., който е пуснат за обществено обсъждане, предаде Стандарт нюз.

Регламентите на ЕС за настоящия програмен период бяха одобрени и влязоха в сила от средата на 2006 г. - т.е. половин година преди стартирането на самия програмен период. За разлика от тогава към настоящия момент все още няма одобрена нормативна рамка за прилагането на следващия програмен период, а делегиращите и прилагащите актове на ЕС се очаква да бъдат одобрени не по-рано от средата на 2014 г. В резултата се очаква стартът на оперативните програми на ЕС за периода 2014-2020 да бъде през есента на 2014 г., пише в мотивите към бюджета.

Домакинствата в България - затъват в кредити или пестят максимално

От последните данни на БНБ се вижда, че депозитите на домакинствата са достигнали 35 милиарда лева. Големите суми обаче са концентриран...

Така първите авансови плащания за реализация на проектите се очаква да бъдат в самия край на бюджетната 2014 г. или в началото на 2015 г. Реално през следващата година България ще получава средства от ЕС при изпълнение на одобрените до края на настоящата година проекти. Общата сума на средствата от ЕС с авансовите плащания от страна на бюджета по европроектите, националните доплащания и трансферите от Брюксел, които ще тръгнат към хората и бизнеса през 2014 г., са 4,299 млрд. лв. В същото време вноската на страната в бюджета на ЕС е 905 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика