Домакинствата в България - затъват в кредити или пестят максимално

50864
Домакинствата в България - затъват в кредити или пестят максимално
Снимка: Thinkstock

От последните данни на БНБ се вижда, че депозитите на домакинствата са достигнали 35 милиарда лева. Големите суми обаче са концентрирани в малък процент сметки, най-масови са депозитите и разплащателните сметки от 1000 до 10 000 лв, съобщава БТВ.

Същевременно под формата на бързи кредити, често за текущи разходи, са изтеглени 1,5 млрд. лв. Българите по-скоро изплащат стари, отколкото да теглят нови кредити, като делът на лошите банкови заеми в последните месеци се задържа малко над 20%.

През 2014 г. здравеопазването получава със 100 млн. повече

Бюджетите на Здравната каса и общественото осигуряване за 2014 година са готови. Очаква се догодина да има със 100 млн. лева повече, от...

Домакинствата, в които има пенсионер или са с минимални доходи, ще получат малко повече средства догодина. 

Икономистите се опасяват, че ръстът на минималната заплата и осигурителните прагове може да има обратен ефект за някои домакинства - мерките да доведат до съкращения.

„Догодина по-розовото бъдеще зависи до голяма степен от това дали икономиката ще порасне и дали ще се създадат нови работни места. Тоест не толкова от бюджета, колкото от икономиката, която ще генерира по-висока заетост и доходи”, обяснява Петър Ганев.

Според анализаторите, домакинствата все по-често са в двете крайности - или изнемогват и затъват в кредити, или пестят. И в двата случая обаче към семейния бюджет трябва да се подхожда отговорно. Първата стъпка е всички приходи и разходи да се записват - така се виждат и пробойните в семейната хазна. А когато домакинството е задлъжняло, разходите да се ограничат максимално.

Намаляват бюджета на президента?

Бюджетът на президента ще бъде орязан с 12%. Това обяви пред "Преса" шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев. Според него всички инсти...

„Дори за кабелна тв – нещо, което на пръв поглед изглежда минимално, по 20 лв. на месец , но на годишна основа прави 300 лв. - сума, която реално погледнато може да бъде спестена”, съветва Деян Василев - финансов консултант.

Задлъжняването за консумация също трябва да се избягва.

Финансистите съветват още домакинствата, които успяват да покрият основните си нужди, да не се отпускат, а да заделят по 10-15% от месечните си доходи за непредвидени разходи.

Все още е рано да се прогнозира дали надеждите за икономически ръст от 1,8 на сто догодина ще се оправдаят. Според анализатори сигналите към момента са противоречиви - от една страна има минимален ръст на износа, разкриват се и нови работни места, а от друга страна инвестициите продължават да се свиват.

800 млн. лв. обеща Орешарски за бизнес и бедни

Приходната част в бюджет 2014 ще бъде увеличена с 1% от БВП в сравнение с 2013 г., съобщи премиерът Пламен Орешарски специално за "Стан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com