Златанова отказа на ромски организации, искащи етническо министерство

21812
Златанова отказа на ромски организации, искащи етническо министерство
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова се срещна с 30 представители на ромски организации, напуснали Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) на 8 април 2013 г., съобщиха от правителствената пресслужба, предаде БГНЕС.

На срещата представителите на ромските организации изразиха неудовлетворение от диалога с изпълнителната власт.

В качеството си на председател на НССЕИВ Зинаида Златанова изрази готовност за подобряване на комуникацията между правителството и ромските организации. Заместник министър-председателят призова представителите на ромските организации да възстановят участието си в НССЕИВ, като се ангажира на всяко от заседанията да присъстват и министри, в чийто ресори попадат основните проблеми на етническите и уязвимите групи.

Зинаида Златанова подчерта, че държавите-членки на Европейския съюз са приели първия правен инструмент на Общността за приобщаване на ромите, който предвижда осигуряване на достъп на ромите до образование, заетост, здравеопазване и жилищно настаняване.

С мотива, че именно всеки от министрите познава най-добре проблемите на етническите общности в сферата, за която отговаря, вицепремиерът не прие предложението на няколко от ромските организации за създаване на Министерство на етническите въпроси или друга самостоятелна административна структура. Заместник министър-председателят подчерта, че мястото за уреждане на всички въпроси, касаещи етническите групи у нас, е НССЕИВ и подчерта, че не следва да се прави разделение на Съвета на един – по етнически въпроси и на втори – по ромските въпроси.

Вицепремиерът и министър на правосъдието припомни, че в Споразумението за партньорство за следващия програмен период са предвидени инструменти, които да подпомогнат финансирането на проекти, свързани с разрешаване на въпроси на различните етноси, както и на уязвими групи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика