Вербална нота на тема Речника на Борисов

38974
Вербална нота на тема Речника на Борисов
Снимка: Правителствена пресслужба

До Европейската комисия; до Европейския парламент, Брюксел

На вниманието на екипите от преводачи

В Е Р Б А Л Н А Н О Т А

На тема: „РЕЧНИКА НА БОРИСОВ“. Изящната словесност и богатството на речника на българския, балканския, европейския и световен лидер господин Бойко Борисов.

Дълбоко уважаеми дами и господа,

Ние, група интелектуалци-ветерани от времето на развития социализъм, почитатели на дългогодишния български премиер-министър Бойко Методиев Борисов,

ПРЕДЛАГАМЕ ДА БЪДЕ НАПРАВЕН И ИЗДАДЕН ПРЕВОД НА ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ НА „РЕЧНИКА НА БОРИСОВ“.

В България вече се мисли по този жизненоважен въпрос: Българската академия на науките да издаде „Речник на българския премиер-министър Бойко Борисов“, за да бъдат запазени за идващите грядущи поколения (zukünftige Generationen), оцелели след Световната пандемия, езиковото богатство и творчество, както и високия интелект на доктор Бойко Борисов – министър-председател на България, страна от Европейския съюз по време на Световна пандемия (идеята е на професор Николай Слатински).

Професорът предложи отделни изискани думи-бисери и цели изрази от неговото височайше общуване с българските граждани като: „негодници", "главанаци", "мисирки", "тулупи", "простаци", "келеши", "кюфтаци", "шестаци", "ще ги спукам от бой", "пипни ми мускула", "хвани ме за шлифера", "българите са като моите кучета", "вие сте прости и аз съм прост“ и други, защото събирачите на бисери продължават своята работа - та тези и много други да бъдат включени в специален речник.

А ние тука се опитахме да преведем някои от събраните ценни думи и изрази най-напред на немски език, защото триумфалното шестване на господин Борисов на световната сцена започна именно с дадената му подкрепа и от дружбата му от страна на християндемократите на Бавария.

Привеждаме следните аргументи: При опитите ни за общуване с квалифицирани преводачи настъпи голямо объркване и вие – европейските лидери и преводачи, рискувате да не достигнете до истинския смисъл на езиковото изящество на Борисовите бисери – например:

Обезпокоени сме, че: Негодници се превежда неправилно като Schurken – мошеници; Главанаци се представят без достоен превод като Glavanaci; Мисирки се превеждат като Eier – яйца; а Тулупи като Toupet – малки перуки на темето.

Скъпи наши лидери, ние заедно строим новата Вавилонска кула – Европейския съюз и не бихме желали, заради подобни недоразумения, в Европейските институции да настане библейско объркване на езиците - biblische Verwirrung der Sprachen и нежеланото разпадане на Съюза като библейската Вавилонска кула.

За това се надяваме, да изпратите чрез госпожа Севда – преданата пиарка на господин Борисов, на езиковедите в БАН 50 милиона евро за издаването на този така нужнен на всички нас „РЕЧНИК НА БОРИСОВ“.

***

Бележка на ПРАС-ПРЕС. Текстът не е мистификация, той е автентично излияние, специално за нашия вестник, от г-н Тошо Пейков, някогашен политически лидер и мандатоносител по време на царското управление (2001 - 2005).

________

* Вербална нота – Mündliche Notiz

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Един конгрес, много кандидати, хиляди квестори

Навални и затворниците на съвестта

7 години ПРАС-ПРЕС: Бюлетин на неуспехите

10 нови шоу програми, които да ни обогатят още повече

В скута на реформите

Все пак тя се върти: 10 не!отложни ротации

Пътя на Корпуленцията срещу Пътя на Копринката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки
Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Не!Коалицията се колебае дали да се ротира, напрежението расте, а сглобката хлопа като жълтите павета за пореден път. Евроатлантизмът е поставен...