Обредната питка за Петльовден – ще си оближете пръстите

14671
Обредната питка за Петльовден – ще си оближете пръстите
Снимка: iStock/Guliver

Обредните пити са неразделна част от културата и бита на българите, от народните ни обичаи и традиции. Те съпътстват трапезата на всеки голям празник. Както съставките, които домакините слагат в тях, така и видът им се различава от хляба. Богато украсени, съхранили същността на народа, вярванията и молитвите му, най-хубавите и най-лошите моменти, приготвянето на обредни пити е традиция, която уважаваме и днес. В миналото бабите ни са украсявали питата със слънце, кошара, кръст и други символи, като всеки имал своето място и значение, днес малцина са онези, които имат знанията и уменията да украсят в дома си обредна пита, но традицията за омесването ѝ е съхранена. Без обредна питка за Петльовден не може и трапезата за празника, който честваме на 2 февруари всяка година. Тя се поднася на масата и раздава на съседи и роднини заедно с курбана от петле на този народен празник за здраве и берекет. И ако е трудно и почти немислимо да спазите старите традиции и да заколите на прага си петел, ако живеете в града, то приготвянето на питата не би следвало да е трудност и проблем, стига да знаете добра рецепта и да имате малък опит в месенето. Помагаме ви с рецептата, опитайте, дори да нямате опит, традициите и обичаите са онова, което ни прави народ и ни съхранява през вековете.

Празнуваме Петльовден!

Необходими съставки за обредна питка за Петльовден

Тъй като празникът е свързан с берекет, една от традиционните обредни пити, приготвяна на Петльовден, е свързана със земята и не само има формата на слънчоглед като символ на плодородието и раждането, но и има слънчогледово семе в нея. Съставките, които са ви необходими, са:

  • чаша прясно мляко – 200 мл.,
  • половин чаша вода,
  • половин чаша олио,
  • 1 яйце,
  • 2 белтъка, като жълтъците ги съхранете и ги използвайте за намазване на питката, за да добие златиста, хрупкава и привлекателна коричка,
  • 600 гр. брашно,
  • по една чаена лъжичка сол и захар,
  • 40 гр. мая,
  • по шепа слънчоглед и сусам,
  • 100 гр. масло и 1 жълтък.

Поверията на Петльовден

Начин на приготвяне на обредна питка за Петльовден

Необходимо е да започнете с пресяването на брашното и разбъркването му с яйцата, белтъците и олиото. След което следва да добавите маята, която се приготвя първо обаче отделно – като я забъркате в мъничко мляко със захар. От така получената смес трябва да приготвите тестото. Необходимо е да е меко и да не залепва по пръстите ви. Когато втаса и увеличи обема си от него откъснете една част, която ще ви е нужна за средната част на питата ви, а останалото разделете на две, заточвате ги на два тънки листа, намазвате ги с маслото и жълтъка и ги навивате на две рула, които следва да поставите едно върху друго, като горното следва да оформите като венчелистчетата на слънчогледа. От третото топче тесто, което отделихте, направете слънчогледовата „пита“ и го поставете в средата на рулата. Отново изчаквате да втаса около половин час, поръсвате щедро със сусам, слънчоглед, намазвате щедро с жълтък и поставяте във фурната на 180 градуса.

Ако не съумеете да получите формата на слънчогледа, нека това не ви притеснява. С времето и опита ще ставате все по-добри. Формата не е толкова важна, а съхраняването на традициите, вкуса и споделянето на празника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Свински пържоли с лук: Обичана рецепта

По какво се познава класическото италианско тирамису

По какво се различават класическите американски палачинки от нашите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com