Тайната на лучника по троянски е в съотношението

20804
Тайната на лучника по троянски е в съотношението
Снимка: supichka.com

Лучникът е традиционно българско ястие, като всеки район има своя рецепта. Характерни негови особености са универсалността и възможностите за импровизации, които предлага. Той се похапва както за обяд, така и за вечеря, дори на закуска. Великолепно мезе е както за червено, така и за бяло вино. Може да се приготви с различни мръвки на вкус и по предпочитание, макар класическият лучник да е постен. Основната му съставка – лукът, може да бъде от различни видове: кромид, шалот, бял, лилав, праз. Най-важното в готвенето на лучник е да се спазва съотношението на основните видове продукти. Особено любимо е това блюдо в Централна Северна България. Една от най-популярните му разновидности е лучникът по троянски.

Ето така се приготвя питката за Богоявление

Първа рецепта

Съставки: - за тестото: брашно – 1/2 кг, олио – 2 с. л., вода – 2 ч. ч., кисело мляко – 150 мл, мая – 20 г, сол – 1 ч. л., захар – 1 к. л.

- за пълнежа: „шарено“ (т. е., с немного сланина) месо - 150 г, чушка – 1 бр., червен пипер – 1 ч. л., орехови ядки – 1 шепа, суха чубрица – 1 ч. л., зехтин – 6 с. л., лук – 6 средни глави (или 1 среден стрък праз), сол – 1 ч. л., яйце – 1 бр.

Пресявате брашното, посолявате, правите „кладенче“ и в него слагате маята. Добавяте захарта, олиото и половината вода. Омесвате тестото, като постепенно в процеса на месене доливате вода. Покривате го с кухненска хартия или фолио; втасва половин час.

Нарязвате лука на полукръгчета (ако е праз – на парчета по 2 см) и го задушавате в тиган с олио и малко вода за кратко (1-2 минути). Нарязвате на ситно чушката и я добавяте в тигана. Пържите на слаб котлон лука и чушката 15 минути. В това време нарязвате месото на кубчета по 1 см и го слагате в тигана. Наситняте ореховите ядки и ги добавяте към месото, лука и чушката. Овкусявате с червения пипер, солта и сухата чубрица. След като месото стане златисто, дръпвате плънката от котлона.

Намазвате тепсия с олио и я набрашнявате. Разделяте тестото на две. Разточвате половината и го слагате в тепсията, върху него плънката. Разточвате и другата половина и покривате плънката, като загъвате краищата на тестото да залепнат (целта е пълнежът да не се разтече). Разбивате жълтъка от яйцето в олио и намазвате лучника. Печете във фурна на 180 градуса, докато получи златист цвят.

Вкусен лучник с дърпано тесто

Втора рецепта

Съставки:

- за тестото: 1/2 кг брашно, 1 яйце, 10 г мая, захар и сол – по 1 ч. л., зехтин или олио – 50 мл;

- за пълнежа: 250 г свинско месо, 5 глави лук, 2 червени чушки; зехтин, олио или краве масло, сол, чубрица, чер пипер.

Омесваме тестото, както в горната рецепта, и го оставяме да втасва 20 минути.

Опичаме чушките. Докато те се пекат, задушаваме лука до „стъклено“, слагаме при него и месото да се запържи до златист цвят. Добавяме опечените, обелени и нарязани чушки, подправките, вода. Разбъркваме, задушаваме 20 минути и вече имаме готовата плънка, която оставяме да се поохлади.

Разделяме тестото на две, разточваме половината, слагаме я в намаслена и набрашнена тепсия, разстиламе върху й плънката. Същото правим с останалото тесто, с което покриваме плънката. Включваме фурната на 200 градуса да загрява. Притискаме краищата на тестото, за да не ни се разпълзи плънката. Разбиваме жълтъка в растителното или стопеното краве масло и намазваме лучника. Печем го във фурната, докато придобие апетитен златист цвят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Домашна пилешка супа за ценители

Полезна и ароматна доматена СУПА: Ето колко лесно се приготвя

Запеканка със зеленчуци и ароматни подправки: Поръсете с пармезан

Неустоим какаов КЕКС с орехи: Ще си оближете пръстите

ТОП десерт: Морковен кекс с орехи

Уникален вкус и аромат: Сьомга с вино, мед и розмарин

Този кекс без брашно е готов за броени минути - бързо и вкусно изкушение

Тези здравословни бисквитки са любими на всички зъболекари - не развалят зъбите

По какво се познава класическата шкембе чорба?

Този кекс с гореща вода беше много популярен преди години - отново е на мода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com