Наши учени засякоха мощно двойно изригване на Слънцето

20689
Наши учени засякоха мощно двойно изригване на Слънцето

Двойно изригване на Слънцето от клас "М" засякоха старозагорски учени от центъра за слънчев и слънчевоземен мониторинг днес.

Експертите уточняват, че това е една степен преди най-мощните "Х"- изригвания. Още в понеделник те са идентифицирали 112 петна от групата "1520" по слънчевата повърхност, източник на тези изригвания.

Не е изключена вероятността за разрушителни "Х"-изригвания, които могат да парализират електромрежите и сателитните комуникации. Освен това слънчевите протуберанси щели да бъдат геоефективни и да предизвикват и смущаващите човешкия организъм геомагнитни бури.

Причината за явленията е, че в момента Слънцето е в период на активност х и засега няма намерение да се успокоява. Според данни на НАСА, няколко големи изригвания са бил регистрирани и миналата седмица. Те ще се повторят със завидна последователност.

CBS News съобщи, че най-силното изригване е било регистрирано миналия петък. То било определено като изригване от клас Х1.1- това е най- силното изригване според международната класификация и е петото подред изхвърляне на плазма от клас Х за тази година.

Според данни на CBS, слънчевите изригвания ще продължат, тъй като светилото ни е навлязло в 11-годишната си активна фаза.

Пикът на активността ще бъде през 2013 година. В същото време руските учени съобщават, че в скоро време не се очакват магнитни бури. Слаби такива са били регистрирани в понеделник и тази нощ. Сега смущения в магнитосферата се очакват в края на месеца- 27-29 юли.

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com