Пентагонът готви ДНК за ядрена война

112439
Пентагонът готви ДНК за ядрена война

Американските военни активно се готвят за възможна ядрена катастрофа. Отбранителната научна агенция DARPA стартира нов проект по защита от радиационно поразяване, включително с методи, въздействащи директно върху човешките гени, пише megavselena.com.

В запитване, публикувано от DAPRA, се говори за нови методи на лечение, устройства и системи, които ще смекчават последствията от мощна радиация. Главна цел на проекта е да се разработят технологии, които радикално да понижат възприемчивостта на човешкия организъм към високи дози лъчение.

По-просто казано, когато на обикновени хора с лъчева болест им остават броени дни и дори часове живот, тези, които бъдат подложени на лечение с технологиите на DARРA, ще имат големи шансове да оцелеят.

За решаването на тази сложна задача DARPA планира да насочи усилията на учените в три направления. Първото е профилактика и лечение след радиационно въздействие. Второто е намаляване на негативните последствия и предотвратяването на смъртта на увредените клетки.

Откриха метеоритен кратер на повече от 470 милиона години

Петкилометров метеоритен кратер откриха американските геофизици в щата Айова. Той е възникнал преди повече от 470 милиона години. Специ...

Тук ще бъдат включени и различни методи за предотвратяване на развитието на усложнения от лъчевата болест. Третото е моделиране на въздействието на радиацията върху човешкия организъм. Това ще бъде мащабно изследване – от мелекулярно до общосистемно ниво. Главната му задача е лечението на генетични и клетъчни увреждания.

В DARPA се надяват, че новата мащабна програма по изследвания ще даде много знания за механизма на уврежданията на ДНК и лечението на тежки радиационни поражения на организма. Данните от изследванията ще са актуални както никога, тъй като с приключването на Студената война между СССР и САЩ нивото на ядрена заплаха не е намаляло, а тъкмо обратното.

Днес всяка страна може да се сблъска със заплаха от ядрен тероризъм, катастрофи на АЕЦ или локални конфликти с прилагане на ядрено оръжие. Затова са необходими нови и ефективни методи за лечение на масови случаи на радиационна зараза.

Вижте още интересни статии в megavselena.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com