Въглеродните емисии забавят следващата ледникова епоха

7801
Въглеродните емисии забавят следващата ледникова епоха

Международен екип учени изчисли, че следващата ледникова епоха би трябвало да започне до 1500 години, но високите парникови емисии ще я забавят, съобщи Би Би Си.

Според учените концентрацията на въглероден двуокис трябва да спадне под 240 части на милион, преди да започне заледяване. Сегашното ниво е около 390 части на милион. Други изследвания показаха, че дори и емисиите да бъдат преустановени незабавно, концентрациите в атмосферата ще останат поне 1000 години. Основните причини за прехода от ледникова епоха към междуледникова и обратно са леки вариации в земната орбита. Всички те стават за десетки хиляди години. Сами по себе си те не са достатъчни да причинят разлики от 10 градуса в глобалните температури, каквито са характерни при прехода между двата вида периода.

Повече от девет пъти над нормата били фините прахови частици във въздуха на София

Над девет пъти е било превишението на средноденонощната норма на фини прахови частици под 10 микрона в столичните райони "Красно село" ...

Първоначалните малки промени се засилват от различни фактори като изпусканите парникови газове в атмосферата в началото на затоплянето и поглъщането им от океаните при новото образуване на ледове. Всеки преход е различен, защото точната комбинация на орбиталните фактори не се повтаря. Разликата в циклите се смята за причината междуледниковите периоди да не са със същата продължителност.

Предишната ледникова епоха е била преди 11 500 години. През пика й големи райони от Европа, Азия и Северна Америка са били покрити с лед.

В изследването са участвали учени от Кембриджския университет, от лондонския Университетски колеж, от университета на Флорида и от университета "Берген" в Норвегия. Те са анализирали орбитални данни и информация извлечена от ледени кернове, взети от океанското дъно. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com