Фейсбук излезе на борсата

6856
Фейсбук излезе на борсата
Социалната мрежа планира да събере 5 милиарда долара на пазара на акции

Най-голямата в света социална мрежа Фейсбук (Facebook) внесе документи за първично публично предлагане (ППП) на свои акции на борсата, съобщиха световните агенции.

Фейсбук, чиито потребители наброяват 845 милиона души, планира да събере 5 милиарда долара на пазара на акции. Обикновено акциите започват да се търгуват три до четири месеца след подаването на заявка, уточнява Асошиейтед прес.

Не се разделяте с фейсбук дори и в съня си

Хората от фейсбук решиха да улеснят всички почитатели на социалната мрежа и направиха специално легло, съобщава агенция КРОСС. Благода...

Фейсбук е избрала американския банков гигант Морган Стенли (Morgan Stanley) за поръчител (т.е. банката се наема да откупи всички издадени акции, които останат непродадени - бел. ред.).

В по-ранни публикации се твърдеше, че Фейсбук ще се опита да събере 10 милиарда долара на пазара на акции при котировки, оценяващи компанията на 75 до 100 милиарда долара, което прави това ППП едно от най-големите, припомнят агенциите.

Социалната мрежа Фейсбук е основана през 2004 г. от студента Марк Зукърбърг, който ще стане мултимилиардер в мига, когато акциите бъдат пуснати на борсите. Неговият дял в компанията се оценява на 24 млрд. долара. В подадените в Комисията по ценните книжа и борсите документи се разкрива и част от финансовите показатели на Фейсбук. Доходът на компанията през 2011 г. е възлязъл на 3,71 милиарда долара, а чистата печалба е била 668 милиона долара.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии