Българското кино преживява бум на зрителския интерес

6857
Българското кино преживява бум на зрителския интерес
Трите най-касови български филма за 2011 г. са „Love.net”, „Операция Шменти Кипели” и „Тилт”

В България се наблюдава засилен ръст на интереса към родното кино. През 2011 г. в страната бяха показани десет нови филма, гледани от повече от 660 хил. зрители, съобщава руската преса, цитирайки Българското национално радио.

Руско електронно издание цитира филмовия критик проф. Александър Янакиев, който казва, че „такъв интерес не е имало вече две десетилетия”, като нещата не стигат до тук и през 2012 г. ще бъдат завършени още 10 филма. За сравнение, през 2010 г. зрителите на българските киноленти в киносалоните са били не повече от 400 хил. човека. Тогава на първо място по зрителски интерес беше поставена лентата „Мисия Лондон”.

Магична премиера на "Цахес"

Официалната премиера на българската романтична киноприказка на Анри Кулев „Цахес“ взриви Народния театър в понеделник вечер...

Трите най-касови български филма за 2011 г. са „Love.net”,  „Операция Шменти Кипели” и „Тилт”, като изданието напомня, че този филм претендираше за Оскар в категорията „Най-добър чуждестранен филм”. Четвъртото място е за филма „Стъпки в пясъка”, а петото място е за „Кецове”.

Руското издание отбелязва още, че най-забележителното е, че всички филми са създадени от млади хора и че в последните години в българското киноизкуство се появи ново поколение, израснало в конкурентна среда. „На младите български сценаристи и режисьори им е ясно, че те не могат да си позволят слаб старт и неуважение към зрителите. Ето защо те се стремят да създадат такива киноленти, които могат да заинтересоват хората, да представят техния живот и проблеми по честен и вълнуващ начин”, заключва изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com