X
 
 

Година след трагедията в Хитрино - хората все още се надяват на нови домове

2382 3
photo of Година след трагедията в Хитрино - хората все още се надяват на нови домове
Снимка: МВР
В шуменското село Хитрино посрещат тъжна дата. Днес, 10 декември, се навършва точно година от взрива на влакови цистерни, който уби 7 души, а 29 бяха ранени.

Половината Хитрино беше унищожено. Все още има хора без покрив, отбелязва bTV.

Николай Нанков ще посети Хитрино

На 10 декември 2017 г., министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще посети Хитрино по повод една година о...

Година след катастрофата най-големият въпрос е кога селото ще бъде напълно възстановено. Средства за това има благодарение на дарителските кампании и осигурените от държавата пари, но работата все още не е приключила. Факт са и съмненията за непрозрачност при управлението на средствата за обезщетения, ремонти и строежи.

В селото се строи на мястото на опожареното с 33 милиона лева от дарения, от държавата и от еврофондовете. Похарчени до момента са 7 300 000 лева, най-много за обезщетения, строителство, ремонт и оборудване.

Местният Обществен съвет отговаря за разпределянето на парите. В Хитрино изцяло наново се строят общо 24 къщи и всички местни жители се надяват да имат покрив за Коледа.

Actualno.com припомня, че рано сутринта на 10 декември 2016 г. товарен влак с цистерни, пълни с пропан-бутан и пропилен, катастрофира на гарата в Хитрино. 12 вагона дерайлираха и 1 цистерна избухна, сривайки гарата, съседните постройки и част от селото.

В Хитрино все още няма готови къщи, но работата напредва

На 85% са готови 10 нови къщи в Хитрино, които се строят от Камарата на строителите. При 11-тата има закъснение като забавянето е във в...

Жителите на Хитрино бяха евакуирани, за да бъде осигурена тяхната сигурност при разчистването на авариралите цистерни. Повечето от тях бяха настанени при свои близки в региона, а 14 души - в кризисен център в Шумен. Имотите на гражданите или по-точно техните останки се охраняваха от жандармерията. Хората, останали без дом, получиха на първо време еднократна финансова помощ в размер на 325 лева, пише още БГНЕС.

На 25 октомври 2017 г. Окръжна прокуратура-Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти от първия локомотив на влака. Окръжна прокуратура – Шумен предаде на съд машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков за това, че на 10.12.2016 г. при управление на подвижен железопътен състав – товарен влак са нарушили правилата за движение, уредени в Закона за железопътния транспорт, в Наредба № 58 от 02.08.2006 г. за правилата за техническа експлоатация, движение на влаковете и сигнализацията в железопътния транспорт и по непредпазливост са причинили смъртта на 7 лица, телесни повреди на 14 лица и случаят е особено тежък.

При наредено влизане в гара Хитрино на трети отклонителен коловоз локомотивният машинист Димитър Михнев не е изпълнил незабавно, точно и безусловно указанията на сигнала на предупредителния семафор. При навлизане в гарата управлявал влаковата композиция със скорост 78 км/ч и не намалил скоростта до 40 км/ч, обясниха по-рано от прокуратурата.

Вторият локомотивен машинист Радослав Петков не предприел действия за незабавно спиране на влака, след като Михнев не показал с действия, че управлява безопасно влака.

Двама машинисти на взривения влак в Хитрино отиват на съд

Внесоха в съда обвинителния акт срещу двамата машинисти от първия локомотив на влака, дерайлирал на 10.12.2016 г. в гара Хитрино. Дими...

В резултат на допуснатите нарушения от двамата машинисти е последвало дерайлиране на влака и повреждане на вагон-цистерни от състава на композицията, изтичане на превозван газ пропилен и последвал взрив.

По непредпазливост и при независимо съпричиняване двамата са причинили смъртта на 7 лица и телесни повреди на 14 лица.

Разследването е установило, че произшествието не е предизвикано от повреди в жп инфраструктура; не се дължи на повреди в осигурителната техника; не е предизвикано от техническа неизправност на подвижния състав; не се касае за техническа неизправност, свързана с превозвания товар - претоварване, респ. недостатъчно натоварване на вагоните цистерни. Причина за настъпилото жп произшествие е движението на влака с висока скорост –двойно по-висока от разрешената от 40 км/час по криви при влизане в отклонителния трети коловоз на гара Хитрино, което е довело до претоварване и разрушаване на железния път и дерайлиране на част от вагоните.

При дерайлирането е настъпил пробив в десетата цистерна от влака, натоварена с пропилен, изтекъл е газ, който се е смесил с въздуха и се взривил, при което разрушил сгради и последвал пожар. 

Започнаха делата за обезщетение на пострадалите от Хитрино

Започва първото гражданско дело по Хитрино. Няма колективен иск на пострадалите, съобщиха от Софийския градски съд. Всеки един от засе...

Материалите по делото, което е от изключителна фактическа и правна сложност, са 40 тома, а обвинителният акт срещу двамата подсъдими – 75 страници. При разследването са били назначени и изготвени десетки експертизи – съдебномедицински, съдебнопсихиатрични, за установяване на средни и тежки телесни повреди, токсикологична, за алкохол и наркотични вещества, химическа, пожаротехническа, компютърна, на железопътния път, техниката и скоростта на движение на композицията, която е извлечена като информация от черните кутии на влака. В разследването са участвали 13 следователи от Националната следствена служба.

Димитър Михнев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ 10 000 лева, а Радослав Петков с „подписка“. Наложена им е забрана за напускане на страната.

Actualno.com

Етикети:

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Да забравят! Тиквата и ГРОБ-арите откраднаха парите!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Разбирам за к*во се карате Пара да барате... да ме вземат в актуално надали .... кьораво , сакато , но ВЯРНО ходят в отборите им. Политяги смърдите на мутри но ЕНТРИ.. тУКА ТРЯБВА ДА ИГРАЕ.... Един приятел ми я подари. КРАДИ , КРАДИ...FU*K OFF 10111989*bb*eu FU*K OFF
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  ПО важно за мен , че Народа /Член* 5/ на Хитрино сега е зад мен и усеща реално Злосторноста на Антинародната клика 10111989*бб*герб*р.блок. п.ф и подкрепящите ги абв. Все съставни субекти на Антинародната клика 1989 от която разбира се са и бсп и дпс. Дано това сега Народа на Хитрино и да го осъзнава , че е Така. Слагайте минуси , те са плюсове за мен.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Новини или Novini - картината на печата ...

Четвъртък е малкия петък според бляновете за края на седмицата. А тази бе повече от интензивна - след убийството на Виктория Маринова с...