Версиите за Хитрино - не цистерна се е взривила, имало ли е скъсване на вагони и защо?

5188
Версиите за Хитрино - не цистерна се е взривила, имало ли е скъсване на вагони и защо?
Снимка: БГНЕС

Най-вероятно не е имало взрив на цистерна, а на газ, който е изтекъл заради пробив в цистерната. Този газ се е натрупал като облак и искра е предизвикала експлозията. Тази теза за трагедията в Хитрино изказаха директнорът на пожарната Николай Николов и председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев. Следователят Георги Илиев добави, че при пробив газът изтича много бързо, защото е под налягане, стеле се ниско над земята и дори без искра може да има взрив, защото се натрупва статично електричество. Версията обаче тепърва трябва да бъде официално потвърдена.

Трябва да се каже ясно - докато не се разчетат архивиращите устройства на локомотива, няма как се говори каква е била скоростта. Разчитането става със специално устройство. Това заяви Марио Нинов от железопътния синдикат на КТ Подкрепа пред Нова телевизия. Неговата версия обаче е, че не може само превишена скорост да доведе до скъсване на влака – между пети и шести вагон. Дали на мястото на скъсването има „умора” на тегличните съоръжения, дали има друг проблем във вагона – това трябва да се установи, подчерта Нинов. Възможно е и за катастрофата да е допринесло разширяване на релси, посочи Георги Илиев.

Ден на национален траур в памет на жертвите на трагедията в Хитрино

12 декември, понеделник, е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от взривилата се цистерна - част от влакова композиция...

На Siemens локомотива (първият локомотив) записващото устройство е карта-памет, за чието разчитане е необходим точен софтуер. Вторият локомотив е дал една информация за по-висока скорост на мястото, но тя също трябва да бъде потвърдена. Не е добре да спекулираме с числата. Не е редно да се казва, докато не се разчете паметната карта. Най-вероятно е повече от тази, която е трябвало да бъде във влизането в правия участък на гарата. Всяко едно нарушение над скорост е нарушение, уточни пред БНТ председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев.

При влизането, в която и да е гара, ограничението е 60 км/ч. Ако не спреш, когато трябва да се отклониш, е 40 км/ч - това е била ситуацията на композицията. Според мен може би точно това отбиване, което не е било планувано от машинистите, е довело до трагедията. Но трябва да се разбере къде точно е станал самият инцидент, каза Ананиев.

Марио Нинов уточни, че инфраструктурните съоръжения са така изчислени, че понасят и по-висока скорост. Причините за такива катастрофи обикновено са комплексни, подчерта той. Николов каза и, че ако стрелката е била обърната и е имало проблем с железния път, тогава е щял целият влак да дерайлира, а не половината.

Марио Нинов подчерта и, че до синдиката постоянно достигат сигнали, че в частните превозвачи редовно не се спазват графиците за работа и служителите им работят повече. Нека институциите отговорят дали се спазват нормите в частните компании, призова той. Трябва да се види самите машинисти колко време са работили, в каква кондиция са били, защото се подават различни сигнали, съгласи се и Ананиев.

Трябва да се засили обучението - началник на гара, стрелочник – какво обучение минават когато става въпрос за опасни товари. Защото композицията е била композирана правилно. Изглежда превозвачът (бел. ред. - "Булмаркет Рейл Карго" ЕООД) е спазил тези изисквания, той е един от първите частни превозвачи в България и най-опитният и без инциденти до момента. Но трябва да се направи анализ откъде минават през гъсто населени райони. Трябва да се види къде да се предприемат мерки за предпазване на населението от такива инциденти. Дори с извеждане на релси от населени места. Сигурен съм, че в някои от ситуациите това ще бъде единственото решение, смята Ананиев.

Чистотата на въздуха над Хитрино е в нормите

Всички измерени показатели за замърсяване над шуменското село Хитрино са в норма. Това заяви Евелина Шишманова, директор на РИОСВ-Шумен...

Върху какви версии работи прокуратурата?

Нарушаване на правилата за движение и непредпазливост вероятно са причината за трагедията в Хитрино. До момента са извършени много действия и е направена добра организация. Вече се проведени много разпити, два огледа и шест разпознавания на телата. Иззети са устройствата за измерване на скоростта на влаковата композиция и продължава разшифроването от данните на устройствата, обяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Разполагаме със свидетелски показания на хора, които твърдят, че влакът е карал с по-висока скорост, но само в устройствата на първия локомотив се съдържа информацията за скоростта. Рано е да се съобщят каквито и да било данни, защото не разполагаме с тях. Предстоят огледи на местопроизшествието. Ще се изследва и техническа причина за инцидента, каза още Арнаудова.

Изследването на състоянието на железния път – това ще бъде част от планирания допълнителен оглед на местопроизшествието, тъй като условията задължително следва да се установят. Ще се направят съответните изследвания, когато това е възможно, уточни говорителят на прокуратурата.

Ще бъде огледан всеки едни вагон и измерено какво е техническото състояние в момента и преди потеглянето на композицията. Изискана е документацията в Бургас, където е била композирана влаковата композиция. Разпитани са 9 души, участвали в композирането. Още не са установени всички факти, разказа Арнаудова.

Повечето от пострадалите в Хитрино са в добро общо състояние

Пострадалите от взрива в Хитрино са разпределени във Варна и Шумен. В морския град се намира стрелочникът, който е бил на смяна в момен...

Разследването е изключително сложно. Като обем на работа може да се приеме, че е сходно с разследването на експлозията в Горни Лом, но капацитетът на прокуратурата и организация ще бъде адекватна. На място работят общо 21 следователи, 5 прокурори от три различни окръжни прокуратури. Изпратени са и 8 следователи от Национална следствена служба, специализирани в разследването на тежки жп катастрофи, завърши Арнаудова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен