Шуменско: Фелдшер с COVID-19 заразил хора, сам отказал лечение в болница

7349
Шуменско: Фелдшер с COVID-19 заразил хора, сам отказал лечение в болница
Снимка: Getty Images/Guliver

Нова история за проявена небрежност спрямо COVID-19 вкара хора в болница и превърна ново село в Шуменско в огнище на коронавируса. Вече под наблюдение в областта са три населени места -  с.Изгрев, Климент и Тъкач. След заповед на директора на РЗИ - Шумен падна карантината за село Изгрев, жителите на който по думите на областния управител не вярват да има опасно заболяване като коронаврус и не спазват противоепидемичните мерки за сигурност.

Лекарят на село Изгрев: Хората не приемат COVID-19 сериозно

За характера на жителите на тази област и отношението им към пандемията говори и новият случай от областта. Оказва се, че фелдшерът от с. Климент е станал причина за заразяването на пациенти в областта.

Още две съседни села на Изгрев засегнати от коронавирус

Три са новите констатирани случаи на COVID-19 в Шуменско за последните 24 часа, съобщиха от здравното министерство. Заразените не са хоспитализирани, в МБАЛ Шумен в момента са настанени за лечение 10 души, съобщи за БНТ директорът й д-р Димитър Костов. Двама пациенти са отказали лечение и манипулациии, те имат право на това според заповедта в сила на здравния министър. Били са изписани от болницата в тежко състояние.

"Пациенти, които отказват лечение, могат да бъдат изписани. Двама пациенти, за жалост в лошо състояние, категорично отказаха лечение и не разрешаваха манипулации и напуснаха болницата. Не знам дали няма скоро да се върнат", обясни д-р Костов.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 16 юни

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) продължава да е...

Един от тях е именно въпросният фелдшер от село Климент.

Към него се обърнали първите заболели в селото. Той вместо да сигнализира на РЗИ-Шумен ги пратил да се лекувата с чай и аспирин у дома,  обясни областният управител Стефан Желев.

Той самият преглеждал пациенти без да използва предпазни средства. Абсолютно безотговорно поведение и мисля, че трябва да му се търси и съдебна отговорност, подчерта още Желев.

Недоволството в село Изгрев свали карантината

По думите му в село Изгрев карантината е паднала по-рано не заради напрежението там, а заради резултатите от над 340 теста, направени в района. Те били отрицателни. В момента РЗИ  Шумен са изолирали контактните лица, болните са ограничени, подчерта областният управител.

Лекарка от Пирогов внесла COVID-19 в Кърджали, дават я на прокуратурата

Лекар от Пирогов внася кронавируса в Кърджали и болницата "Д-р Атанас Дафовски". Тя се завърнала в града, за да започне работа в лечебн...

"Сега ще бъдат много строго мерките обаче. Нека ме чуят тези, които са под карантина, те ще бъдат наблюдавани много строго. ако не ги спазват, наказанията са много високи,защото застрашават живота на другите хора в селото.", подчерта Желев.

Продължава тестването на хора от община Каолиново в областта.

Готова ли е МБАЛ Шумен да поеме нови случаи на коронавирус?

"От началото на епидемията трябваше да направим, първо, болницата безопасна за пациенти и медици и, второ, да осигуряваме качество на услугите. Благодарение на многото спонсори успяхме. Сега болните са в инфекциозно отделение, която е в отделна сграда. Изградена беше топла връзка, която свързва инфекциозното с УАРИЛ. А там има две операционни подготвени специално за пациенти с COVID-19. Болницата разполага с материална база, която позволява поемането на пациенти, но при увеличение на натиска по-скоро ще възникне проблем с персонала, който обслужва болните. Не можем да си позволим повече екипи за тези пациенти. Ние сме единствената спешна болница в областта и работим с минимален лекарски екип като капацитет. Отделяме само сестрински екип и санитари за болните с коронаиврус, а лекарите работят на друг режим – те влизат преглеждат, излизат навън", обясни директорът на болницата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен