Дъждът забави значително развитието на картофите в Смолянско

11292
Дъждът забави значително развитието на картофите в Смолянско
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Значително е забавен растежът на картофите в Смолянско, заради дъждовете през последните седмици. Това каза за „Фокус”  Тодорка Паунова – експерт „Растителна защита” в Областната дирекция по безопасност на храните” – Смолян.

Заради повишаването на температурите през последните дни и намаляването на валежите, картофите започват малко по малко и бавно да се възстановяват. Въпреки това, Паунова припомни, че в предишни години до този момент те вече са цъфтели в по-ниските райони на Родопите, а сега не е така. „На места сега ги загърлят, но се надяваме с подобрената климатична обстановка да възстановят развитието си”, отбеляза експертът.

По-малко картофи са били засети тази година в смолянско

21 900 дка са засетите площи с картофи в област Смолян. Това сочи оперативната информация, подадена в края на миналата седмица от общин...

Паунова апелира към производителите да наблюдават насажденията, тъй като в момента има много почвена влага и тъй като температурите се повишават. По този начин възможността за развитие на мана по картофите е изключително голяма. Където се установят такива петна е необходимо да се пръска, за да се запазят посевите.

Все още има семепроизводители, които сега засаждат картофи, тъй като досега не са успели заради дъждовете. На други места се презасаждат картофите, защото след падналите поройни дъждове има доста изнесени картофи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян