Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

3606
Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум
Снимка: Actualno.com

Общински съветници от движение „Нашият град“ опитаха да влязат и да проверят докъде е стигнало обновяването на планетариума в Смолян, където текат довършителни дейности. Те обаче не бяха допуснати. До края на този месец планетариумът ще бъде открит със специална програма, уверяват от общината.

„Вътре има фирми, които носят отговорност за оборудването, което инсталират, има кабели, настройки. Не е редно да влиза който и да е, различен от директора и служителите, да възпрепятстват по какъвто и да е начин процеса“, обясни зам.-кметът Марин Захариев.

Попитан дали той е влизал, отговори положително. Още: Полусферичен купол с дигитална проекторна система купуват за планетариума в Смолян

„Влизал съм няколко пъти. Това е общинска собственост и аз влизам в моменти, когато не текат инсталационни процеси. В момента вътре има специалисти от България и чужбина, които работят. Не мисля, че е редно да влизат каквито и да е други хора да правят проверки. Още повече обектът е затворен“, допълни той.

Стефан Сабрутев отговори, че не искат да правят проверки. „Просто искаме да хвърлим едно око в големия салон, без да пречим на работата“.

„Като приключат инсталациите, мисля в четвъртък или петък, не е проблем да влезете да видите. Сега няма да се гоним вътре да гледаме кой къде ще влезе, кой ще се спъне в кабел, кой ще изпусне нещо. Следят се нива на прахово замърсяване, има екип чужденци, който монтира. Екипите работят в дни и часове по график. Ако някой има съмнения, нека си пусне запитване, когато нямаме инсталационен екип, заповядайте, г-н Събрутев - и вие, и медиите, макар че всички ще бъдете поканени на откриването. Аз ви казвам, че на 22-23 февруари всичко ще бъде готово, ще поканем всички, ще представим шоу спектакли. Търсим персонал, няма физици. Ако има позитивно настроени и някой иска да работи в тази хубава сграда, да заповяда“, отговори Захариев. Още: В риск ли е проектът за обновяване на планетариума в Смолян?

Съвентиците казаха, че не са кои да е, имат право да влязат в планетариума, но няма да влизат в залите. Приканиха адв. Радева да цитира на какво основание имат право на това.

„Член 33, ал. 2 - убедена съм, че чудесно го знаете като разпоредба. Така, че ако обичате ни пуснете!“, прикани тя.

Въпросният регламент сочи, че държавните органи, стопанските и обществените организации са длъжни да оказват съдействие на общинския съветник, както и да му предоставят сведения и документи, които са му необходими във връзка с дейността му на съветник, освен когато те съставляват класифицирана информация, представляваща държавна или служебна тайна. Още: Планетариумът в Смолян - важно решение на КЗК даде насока за съдбата му

„Аз не го знам наизуст, погледнете си в Закона“, призова Захариев.

„Не, няма да си го погледна. Веднага го цитирам, защото това е важно“, отвърна адв. Радева.

„Г-жа Радева чудесно знае закона. Искам да ви кажа, че ние неслучайно сме тук. Вчера г-н Пепеланов беше тук. Нашата група имаме сигнал, че в планетариума в момента е дошло най-накрая оборудването и тече монтаж. В този сигнал, който няма да ви го предоставя, защото съм помолен да не цитирам този, който ни го е дал, молят общинските съветпници от "Нашия Смолян" да направим проверка какво се извършва, тъй като в медиите се чете, че има анекс към договора“, посочи Стефан Сабрутев. Припомняме, че той беше кандидат за кмет на Смолян, загуби изборите, обжалва резултатите пред АС - Смолян, където загуби делото. В момента  обжалва и пред Върховния административен съд.

„Ние всички знаем, че по европейския проект всичко, което беше програмния период 2014-2020 г., трябваше да приключи до 31-ви декември. Разбрахме от директора на планетариума, че има сключен анекс. Тя не знае кой го е сключил, кога и каква е причината да бъде сключен. Имаме сериозни опасения, че това, което сега се монтира и е доставено, ще трябва да се плати от общинския бюджет, тъй като отдавна е трябвало да бъде приключен и отчетен този проект. Затова сме тук, защото сигурно знаете, че в петък има сесия. На тази сесия ние сме отправили питане към г-н Мелемов още преди последната декемврийска сесия и нямаме отговор. Помолихме в комисиите да получим отговорите, които касаят планетариума и за още един европейски проект - социалните жилища, които трябваше до 31-ви декември да са приключили. Видно и двата не са приключили. Искаме да видим на какво основание и кой ще плати сметката. В противен случай ще си направим изводите, че нещо се крие. Какво се крие, какво толкова страшно има? Някой военен завод ли ще влизаме, в някой секретен обект? Съвсем добронамерено искаме да влезем и да видим докъде са стигнали нещата“, отбеляза Сабрутев. Още: Констатация: Планетариумът в Смолян ще бъде най-модерен не само в България, а в целия регион

Захариев каза, че проектът на планетариума се финансира от два източника - безвъзмездна финансова помощ от ОП "Региони в растеж" и финансов инструмент, който е нисколихвен заем, защото това е проект, генериращ приходи.

„Безвъзмездната финансова помощ е приключила към края на годината, а финансовият инструмент предстои да приключи до април месец. Тъй като в момента текат инсталационни процеси, ние правим всичко възможно те да приключат до края на февруари“, посочи зам.-кметът.

Общата стойност на проекта е 4 156 302 лв. От тях 2 656 423 е безвъзмездната финансова помощ по ОП „Региони в растеж“, а 1 499 878 лв. са от „Фонд за устойчиви градове“. Крайният му срок беше 30-ти юли 2023 г, но той бе удължен – първо до края на 2023 г., а след това – до края на април 2024 г.

„Проектът за цялостно обновяване на планетариума в Смолян стартира през 2021-ва година. Той се финансира от два източника, което обуславя висока административна сложност при неговото управление и изпълнение. В същото време изключителната специфика на оборудването и на сградата, в комбинация с динамичните  инфлационни процеси са фактор, който допълнително усложнява цялостното му изпълнение“, заявиха преди година от общината.

В проекта е заложен основен ремонт и реконструкция на планетариума - подмяна на дограма, топлоизолация на стени и покрив, подмяна на отоплителна, вентилационна, електрическа и ВиК инсталации; подмяна на настилки, облицовки и покрития; осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и пожарна безопасност.

Другата много важна част е доставката на ново модерно и високо технологично оборудване за звездната зала, за обсерваторията и останалите помещения в сградата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com