Планетариумът в Смолян - важно решение на КЗК даде насока за съдбата му

2296
Планетариумът в Смолян - важно решение на КЗК даде насока за съдбата му
Снимка: Община Смолян

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли жалбата на "Контракс" АД срещу община Смолян заради планетариума в града. Дружеството беше отстранено от участие в процедурата за доставка и монтаж на планетариумна проекторна система с полусферичен купол и апаратура за дигитален планетариум, заради несъответствието ѝ с предварително обявените условия.

Визирани са няколко проблема. С куполни екран - че производителят, на който са се позовали от фирмата, предлага два варианта на един модел, но не е бил посочен кой точно предлагат. И двата модела обаче не отговарят на базисните изисквания на общината. Предложеният компютър не е предвиден за монтаж на мрежови шкаф, което е условие в поръчката. Изискването за разполагане на всички компютри в един мрежови шкаф е свързано с условията за монтаж, съхранение, експлоатация и поддръжка на компютърната техника и не може да бъде пренебрегвано. Предложеният от "Контракс" софтуер за управление на планетариум също не е съвместим с изискванията на възложителя. Поради всички тези несъответствия офертата е приета за нередовна и участникът отстранен.

Новият планетариум в Бургас отвори врати

С детско звездно шоу и виртуална разходка в Космоса за най-малките започна първият работен ден на Планетариум – Бургас. Новото съ...

По всички пунктове КЗК подкрепя становището на комисията по избор, назначена от кмета на община Смолян Николай Мелемов.

Пред КЗК освен аргументи в защита на офертата си, от "Контракс" са заявили, че фирмата, спечелила поръчката, незаконосъобразно е допусната до оценяване, класиране и избор. Става въпрос за "ПСП - Стеза" ЕООД, която е регистрирана през февруари тази година. За подизпълнител тя е вписала "Скайпоинт СРЛ" (Италия). Според "Контракс" подизпълнителят ще извършва 100% от дейностите по поръчката и "ПСП - Стеза" реално няма да участва в реализирането ѝ.

Не такова е становището на КЗК. Констатацията им е, че подизпълнителят поема 80% от дейностите.

"Икономическите причини, поради които даден участник предлага подизпълнител, могат да бъдат различни. Конкретната форма на изпълнение на поръчката е въпрос на преценка на изпълнителя при спазването за законовите изисквания и условията на възложителя. Прегледът на относимите разпоредби показва, че не са налице ограничения нито за броя на подизпълнителите, които могат да се използват, нито за техния дял в изпълнението на обществената поръчка. Единственото ограничение е лица, които са посочени като подизпълнители в офертата на даден участник, да не подават самостоятелна оферта. Законодателят не е поставил нито минимален, нито максимален размер на дела на участие на подизпълнителите, т.е. преценката в тази насока е единствено и само по усмотрение на участниците в конкретната процедура, при условие, че подизпълнителят няма да реализира целия обем от дейности", сочи в решението си Антимонополната комисия.  

Знаете ли в кои градове в България има планетариум?

Вълнувате се от Космоса? Искате да заведете детето си на виртуална космическа разходка? Мечтаете да научите повече за звездите и планет...

Според нея по своя преценка двете дружества са уговорили помежду си кой какъв дял ще изпълнява от поръчката, като са се споразумели дейностите, изпълнявани от подизпълнителя, да са 80% от общата работа, която следва да се извърши, а останалата част ще бъде реализирана от "ПСП - СТЕЗА" ЕООД.

КЗК намира, че "Контракс" АД прави собствен анализ, че "Скайпойнт СРЛ" ще изпълнява целия обем от дейностите по предмета на поръчката, което противоречи на установената фактическа обстановка. И това не води до незаконосъобразност на определянето на "ПСП - СТЕЗА" ЕООД за изпълнител, е становището на КЗК.

С решението си за отхвърляне на жалбата, което подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, тя възлага на "Контракс" да плати на община Смолян 2000 лв. разноски по производството.

ОЩЕ: В риск ли е проектът за обновяване на планетариума в Смолян?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян