308 милиона евро за разширението на газовото находище в Чирен

2921
308 милиона евро за разширението на газовото находище в Чирен
Снимка: МС

Булгартрансгаз” кандидатства за финансиране на проекта за разширение на подземното газово хранилище в Чирен, съобщиха от компанията. Във вторник е подадено проектно предложение за частично финансиране на разширението по Механизма за свързване на Европа. Бъдещата инвестиция е на обща стойност 308 млн. евро, “24 часа” съобщава, че ще се кандидатства повече от половината от тази сума да е европейско финансиране.

Разширението на единственото в страната газово хранилище е определено от Европейската комисия за проект от “общ интерес” за ЕС във всички публикувани до момента списъци. Този статут е едно от изискванията за допустимост за получаване на финансиране по механизма. В началото на годината беше завършено едно от най-важните предпроектни проучвания за разширението – 3D сеизмичните проучвания на чиренската структурa, които Механизмът за свързване на Европа съфинансира с 50% от допустимите разходи.

Лидери в бизнеса подадоха 11 оферти за българо-сръбската газова връзка и три за „Чирен“

Лидери в строителния бизнес в България и Европа подадоха 11 оферти за проектиране и изграждане на междусистемна газова връзка България-...

Разширяването на газовото хранилище в Чирен ще позволи увеличаване на обема на активния газ до 1 млрд. куб. м, при 550 млн. куб. м. Дневният капацитет на добив ще се увеличи до 10 млн. куб. м на ден, а на нагнетяване - до 8 млн. куб. м. Сега максималният добив е 3,82 млн. куб. м, а максималният дневен капацитет за нагнетяване - 3,2 млн. куб. м. Постигането на тези цели ще стане възможно чрез прокарването на 10 нови високопродуктивни експлоатационни сондажа и 3 нови наблюдателни сондажа и газопроводна връзка със съществуващата газопреносна инфраструктура.

Увеличаването на капацитета на хранилището ще насърчи търговията с природен газ, ще стимулира конкуренцията и ще подобри ликвидността на газовия пазар в страната и региона. Реализацията на проекта ще допринесе за повишаване на сигурността на доставките и подобряване на пазарната интеграция в Югоизточна Европа, съобщават от “Булгартрансгаз”. Газовото хранилище в Чирен е определено за национален обект с решение на Министерския съвет, а разширението му е и приоритетен проект за инициативата “Три морета”. Очаква се резултатите от оценяването на проектните предложения да бъдат обявени в началото на 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com