65 млн. лв. достигна сумата за построяването на новата ограда с Турция

3014
65 млн. лв. достигна сумата за построяването на новата ограда с Турция
Снимка: БГНЕС

Сумата за построяване на новата ограда с Турция вече стигна 65 млн. лв., които ще бъдат изхарчени без провеждане на обществени поръчки, а с пряко договаряне с фирмите.

Правителството отпусна допълнително 34.1 млн. лв. за доизграждането на оградата на защитното съоръжение. Миналата година бяха отпуснати други 30 млн. лв.

Правителството одобри допълнителни разходи за оградата по границата

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2016 г. в размер до 34,1 млн. лв. Те се осигуряват за см...

"Съоръжението е от изключително значение за противодействие на непрекъснато нарастващия през последните години миграционен натиск по българо-турската граница, цели опазване на държавната граница, която е и външна за Европейския съюз, и овладяване на бежанската вълна", е записано в мотивите на решението.

Новата ограда е дълга 132.6 км и е разположена в три области - Хасково, Ямбол и Бургас, на чиито областни управители е възложено проектирането и изграждането й, пише вестник "Сега".

Сумата от 65 млн. лв. е само първоначална и се очаква още толкова да струва пълното изграждане на съоръжението.

Бившият военен министър Ангел Найденов сметна преди седмица, че може да бъдат достигнати рекордните 1 млн. лв. на км. Това е около четири пъти повече от стойността на километър на първата част на защитното съоръжение, която беше построена от армията през 2014 г. - 250 хил. лв. Тогава цената предизвика огромен скандал и доведе до наказания на военни.

Орбан: България и Македония да издигнат ограда по границата с Гърция

Унгарският премиер Виктор Орбан призова България и Македония да издигнат ограда по границата с Гърция, за да спрат притока на мигранти....

Сметката на Найденов не беше отречена от вицепремиера Румяна Бъчварова. Според нея има пет разлики между старата и новата ограда.

"Новата ограда е с поцинковане на всички елементи, дебелината на бодливата тел е 3-4 мм при 0.8 досега, като редовете са три вместо два.

Паралелно се изграждат всички подходи към съоръжението и то има гаранционно обслужване за пет години", обобщи Бъчварова.

По време на изграждането на първата ограда също се строяха пътища към нея, но това се правеше безплатно от Сухопътни войски. В момента по обекта работят купища фирми.

Новата ограда с Турция била четири пъти по-скъпа

"Новата ограда с Турция е четири пъти по-скъпа от тази, която е правила армията". Това обяви по време на парламентарния контрол ексвоен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com