Нова тактика за информационната война с Русия обмисля НАТО

3557
Нова тактика за информационната война с Русия обмисля НАТО

НАТО може да се бори срещу „информационното въоръжаване” от страна на Кремъл – инструмент, който се смята, че е бил използван при анексирането на Крим през 2014 година, чрез създаване на нов по-силен комуникационен сектор и разсекретяване на повече тайна информация. Това става ясно от проектни планове на организацията.

НАТО и Европейският съюз са притеснени от възможността на Русия да използва телевизията и интернет за целите на наричаната от тях умишлена дезинформация. Миналата година ЕС създаде специално звено за борба с руската пропаганда.

НАТО обеща да усили присъствието си в Полша след конгреса във Варшава

Присъствието на НАТО в Полша ще се усили след конгреса на алианса във Варшава, който ще се състои през юли 2016 г., заяви генералният с...

Предложенията в рамките на Алианса включват военни тактики – за да се разберат действията на противниците и след това да се окаже влияние на чуждата аудитория, които могат да станат част от нова комуникационна дирекция. Документът, който е от 23 страници, е част от дългогодишен дебат в НАТО, пише "Сега".

Великобритания и други държави подкрепят такива мерки, но САЩ са обезпокоени, че всяка подобна стратегия може да се тълкува като основа за пропаганда.

Официални представители обявиха, че доверието към НАТО се опира на откритост и честност.

Един от основните принципи на НАТО е, че не можем да се противопоставим на пропаганда с повече пропаганда, заяви говорител на организацията.

НАТО: Въпреки похарчените милиарди, афганистанската армия е небоеспособна

НАТО смята, че афганистанската армия изобщо не е готова за бойни действия при по-нататъшно влошаване на ситуацията, посочва БГНЕС. Това...

Според предложенията Алианса може по-бързо да разсекретява изображения, за да подкрепя предупрежденията си при действия, които се разглеждат като заплаха, както и да комуникира повече в социалните мрежи.

След нахлуването на Русия в Крим, НАТО разкри снимки на разположени руски военнослужещи до украинската граница, но сателитните изображения са на частни компании. Също така те бяха показани повече от месец след анексирането на полуострова.

Руснаците могат да създадат виртуална реалност, която да действа като инструмент за объркване и постигане на определени цели, каза западен дипломат.

НАТО вече има Стратегическа дирекция за комуникации и канал в YouTube, също така увеличи присъствието си в социалните мрежи.

Няма да увеличаваме парите за отбрана както очаква НАТО

България отново няма да изпълни обещанието си пред НАТО за постепенно увеличаване на военния бюджет до 2% от БВП до 2024 г. Засега шанс...

Но някои смятат, че това не е достатъчно. Стратегическите комуникации включват координиране на различни инструменти за информиране на медиите и обществеността, както и така наречените психологически операции за оказване на влияние върху общественото мнение, за да се подкрепят политики или операции. Преговорите за нова политика могат да започнат преди срещата на върха на военния съюз във Варшава през юли, където се очаква да бъде одобрена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com