Цветанов: "Белене" няма да се прави като българо-руски проект

5139
Цветанов: "Белене" няма да се прави като българо-руски проект

АЕЦ „Белене” няма да се прави като българо-руски проект. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио вицепремиерът Цветан Цветанов и допълни, че в момента този вариант се обсъжда да бъде като седми реактор в АЕЦ „Козлодуй”, но пак няма да бъде българо-руски.

„Търсим възможности и за други водещи европейски или световни енергийни компании, които да участват в този проект, за да може да вървим към това, което всеки говори през последните години”, каза Цветанов.

"Атомстройекспорт" спира работата по АЕЦ "Белене"

Руската компания "Атомстройекспорт" временно преустановява работата по АЕЦ "Белене" заради неясната позиция на българското правителство...

Той уточни, че България влиза в съдебен спор с Русия, защото реално е започнат един договор. Ако има съдебен процес той ще продължи с години, но и дори по-кратко да бъде взето това решение държавата трябва ще плати определени неустойки.

Това, което България е направила като комуникация с Европейската комисия и с водещите европейски държави в ядрената енергетика, ще даде отговор как ще се строи АЕЦ „Белене”, каза вицепремиерът.

„Решението трябва да бъде единствено водено от интереса на държавата, на обществото и да може държавата да остане водеща в енергийния сектор в региона”, подчерта Цветан Цветанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com