X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Екоминистърът: Парите от такси по Закона за водите да се връщат във водния сектор

702
Екоминистърът: Парите от такси по Закона за водите да се връщат във водния сектор
Снимка: БГНЕС
Ще предложа на Управителния съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда всички средства, събирани от такси по Закона за водите, да се връщат за инвестиции в инфраструктура във водния сектор. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров на проведеното днес извънредно заседание на Висшия консултативен съвет по водите.

„Досега част от тези средства са използвани за отпускане на кредити на общини, а на ПУДООС се е гледало като допълнителен финансов инструмент за дофинансиране на проекти. По предложение на водния сектор сега средствата, около 100 млн. лв., които те дължат за такси, ще се връщат при тях“, обясни министърът. Заедно с водния сектор предварително ще се уточнят и приоритетните обекти, които се нуждаят от финансиране.

Обявиха графика за ползване на водите от определени язовири

Министърът на околната среда и водите (МОСВ) Емил Димитров утвърди графика за ползване на водите от комплексните и значими язовири за м...

Висшият консултативен съвет по водите обсъди състоянието на комплексните и значими язовири и осигуряването на вода в условията на дълготрайно засушаване. Беше дискутирано предприемането на мерки за включване на допълнителни водоизточници за обезпечаване с вода за питейно-битово водоснабдяване на населението, на земеделието и енергетиката през следващата 2021 г. Министър Димитров заяви пред участниците, че годината е била трудна, наложило се е да се ограничава потреблението от някои язовири, особено за тези, които трета поредна година са засегнати от сушата.

„Успяхме тази година да задоволим всички ползватели, макар и с намалени количества – питейнобитовото водоснабдяване, земеделието и енергетиката. В крайна сметка състоянието на язовирите е добро, но отсега трябва да се мисли за догодина къде има резерви и къде ще трябва да се редуцират количествата“, отбеляза той. На заседанието беше представено състоянието на комплексните и значими язовири, наблюдавани от МОСВ и предприетите действия за язовирите, които са с критично ниски нива – „Копринка“, „Жребчево“, „Камчия“, „Тича“, „Ястребино“ и „Асеновец“. При необходимост ще бъде редуцирано водовземането за други цели, с цел приоритетно осигуряване за питейно-битови нужди. Министър Димитров увери, че през следващата година в язовирите „Тича“, „Ястребино“ и „Асеновец“, след предприетите тази година мерки, ще има вода за питейно-битово водоснабдяване. Критично остава състоянието и на язовир „Камчия“, чийто полезен обем към момента е около 46 млн. куб. м, като нивото не е било толкова ниско от 15 години.

„От февруари започнахме ограничения за ВиК операторите на Варна и Бургас, но при сегашното състояние, ако няма достатъчно валежи, до месец май язовирът ще стигне мъртвия си обем“, посочи министърът. Според него докато Варна има възможност за снабдяване от сондажи и от язовир „Цонево“, то за Бургас решението е да се осигури резервно питейнобитово водоснабдяване на Южното Черноморие от язовирите „Ахелой“ и „Порой“. За намиране на решение през следващата седмица ще бъдат изпратени писма до управителите на ВиК в Бургас и Варна, до областните управители и кметовете и ще бъдат редуцирани подаваните количества.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално