Христо Мутафчиев: Ако министърът на културата не ни приеме, отиваме пред Народното събрание

4157
Христо Мутафчиев: Ако министърът на културата не ни приеме, отиваме пред Народното събрание
Снимка: БГНЕС

"От 1 ноември до днес не сме имали разговори с министъра на културата и министъра на финансите, на които да се договорим за повече средства за култура. Министърът на финансите бяга като дявол от тамян от нашия сектор и не иска да говори за средства, защото смята, че ние искаме пари за заплати, което не е вярно. Искаме пари и за заплати, но не ги искаме от Бюджета. Ние работим, за да си изкарваме заплатите и не чакаме на държавата. Но държавата, по закон, е длъжна да осигури средствата, които са необходими, за да може да функционира един културен институт - и театър, и музей, и галерия - държавни и общински културни институти. Така че държавата да ти влезе в ролята, а нашият министър, ако обича, да бъде така добър да спре да бъде пиар на правителството и да се върне в ролята си на адвокат на сектора и в частност на нашата гилдия, от която произхожда."

Министърът на културата Кръстю Кръстев, снимка: БГНЕС

Още: Министърът очаква повече пари за култура, но не може да каже колко

Това каза пред БНР преди днешния протест пред Министерството на културата председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. "Министърът на културата беше директор на Пловдивския театър и познава проблемите", подчерта Мутафчиев и добави: "Той каза "да, ще направим всичко възможно, да". Ние поискахме 50% увеличение на бюджета на Министерство на културата, за да може да се увеличат разходните стандарти, с които да можем да спазим и браншовото споразумение, подписано между синдикати и работодатели за увеличаване на началната стартова заплата в нашия сектор, но, както виждаме, министърът на финансите подхвърли едни 50 милиона, с които се опитва да запуши устата на театралите. Но това няма как да стане, защото ние уважаваме колегите си в другите сектори, работим заедно с тях и ние сме в едно тесто замесени. Няма как да се съгласим на тези подхвърлени 50 милиона, които да запушат нашите усти, а ще продължим да се борим за увеличение на средствата за сектора".

Бюджетът бе отхвърлен от комисията по култура

На последното заседание на парламентарната комисия по култура миналата седмица бюджетът за култура беше отхвърлен. Според Мутафчиев това е знак, че депутатите са на страната на артистите и смятат, че бюджетът е малък.

"Резултатите от нашата работа се виждат след 10 години. Нашата работа е нещо, което е инвестиция в бъдещето, бъдещето на поколения наред", подчерта той в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

Още: Културните дейци на протест: Христо Мутафчиев предупреди, че театрите може да затворят (СНИМКИ)

Културните дейци не очакват среща с министъра си днес: "Министърът няма да разговаря с нас, защото той по това време ще бъде на Министерски съвет. Най-вероятно ще изпрати контактна група, която да поиска среща с нашата контактна група и ние, като представители на синдикатите, ще се качим и ще представим конкретни условия, искания, както и срокове за изпълнение. И ако това не бъде спазено, започваме да искаме персонални оставки, след което затваряме абсолютно всички културни институти в България".

Снимка: БГНЕС

Оставки и спиране на културна дейност

Първите оставки, които ще бъдат поискани, са на хората, които ще преговарят днес и ще поемат ангажимент да спазват конкретното споразумение. "Това е само при положение че има среща с нас. Ако няма среща пред Министерството на културата, отиваме пред Народното събрание и Министерския съвет, където ще има заседание на МС, като се надяваме министър-председателят Денков да покани протестиращите да се срещнем с него".

Мутафчиев се надява, ако исканията на културните дейци не бъдат удовлетворени заедно с останалите синдикати в сектора, да се стигне до общо решение за затваряне на "абсолютно всички културни институти в рамките на седмица". Това означава да няма театрални представления и репетиции, да няма музикални събития, да не работят галерии, читалища, библиотеки, концертни зали, театрални зали...

В момента Министерството на културата има недостиг на средства, които не могат да покрият вече направени разходи на културните институти и много хора не могат да си получат средствата, които са вече изработени заради това, че няма пари, допълни Мутафчиев, цитиран от БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com