Жертвите все по-неизбежни

5553
Жертвите все по-неизбежни

Тримата работници от взривения склад за боеприпаси край "Петолъчката" не са открити и при втория оглед.

В момента търсенето им е преустановено и ще продължи 24 часа след последния взрив, който беше към 12.30 часа. Вероятността обаче мъжете да бъдат намерени живи е минимална.

Безпилотният самолет падна, издирваните не са намерени

Безпилотният самолет, с който издирват изчезналите трима работници във взривените складове, е паднал вследствие на силния вятър. В моме...

Стабилно е състоянието на деветимата пациенти, които са настанени в областните болници в Ямбол и Сливен. Пострадалите бяха транспортирани до двете лечебни заведения след взрива, станал вчера. В болницата в Ямбол са хоспитализирани 8 пациенти – 2 в отделение УНГ, 3 в Хирургично отделение и 3 в Ортопедично отделение. На един от пострадалите, който е със счупена ръка, е извършена оперативна интервенция. Пациентът, настанен снощи в областната болница в Сливен, е с гръдна травма. Той е в добро състояние и е контактен.

Безпилотният самолет, който по-рано днес беше изпратен да търси тримата души, които са в неизвестност, падна вследствие на силния вятър в района. Специализирани екипи с бронирани автомобили ще търсят камерата, намираща се в самолета, за да бъдат анализирани записите.

"Последните взривове се случват от разхвърлени вследствие на детонацията снаряди, тъй като те са били нагорещени и попадат на нагорещена повърхност и се взривяват поединично", каза министър ААню Ангелов.

"Още снощи беше намерен един GSM. Това показва, че не са спазени строго мерките за безопасност, тъй като в района на складове за боеприпаси не може да се влиза с работещ мобилен телефон. В самия производствен цех № 1, в който са работили тримата работници (общо там са работили петима души, но двама от тях са били излезли на терасата в този период), е осъществен първият взрив, като по разчет на експерти силата на взрива е била около десет тона тротил. Това означава, че освен боеприпасите за утилизация, в цеха са били складирани и допълнително количество боеприпаси", обясни военният министър. На мястото на цеха вече има само един огромен кратер, уточни той.

"Отговорността при всички случаи е на собственика на фирмата. Никой друг не носи отговорност за това, че той и негови служители са нарушили мерките за безопасност, но кой е виновен за това – има следствие и досъдебно производство в Окръжната прокуратура на Ямбол", заяви министърът. "Ние сме дали по договор общо за утилизация около 272 тона и много малка част от боеприпасите, дадени по силата на този договор са изнесени от Челопечене, а много по-голямо количество са боеприпаси с отпаднала необходимост от Българската армия", каза още Ангелов.

Министерството на отбраната е сключило договори за утилизация на боеприпаси с общо три фирми – "Терем" ЕАД, "ДУНАРИТ", Русе и със собственика на складовете край Петолъчката "Барета трейдинг". "Предстои предявяване на иск, както срещу фирмата "ЕМКО" заради случая "Ловнидол", така и срещу тази фирма ("Барета трейдинг" - бел.ред.) за заплащане на разходите по обезопасяване на района", категоричен бе военният министър.

В района на взривовете няма никакво замърсяване на въздуха, увери от своя страна министърът на околната среда Нона Караджова. Същевременно в село Лозенец хората оглеждат щетите от взривовете.

Трикилометрова зона около обекта остава отцепена заради съображения за сигурност. Остава затворен пътят София – Бургас в района на "Петолъчката", въведени са обходни маршрути.

Припомняме, че вчера складове за боеприпаси край пътен възел Петолъчката избухнаха. Очевидци сравниха чутото и видяното с това, което може да се чуе и види при война. Регистрирано беше леко земетресение в района с магнитуд 1.5 по скалата на Рихтер. Лекият трус беше резултат от взривовете в склада за боеприпаси, заяви директорът на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев. Около 150 души, предимно жени, болни и малки деца, бяха евакуирани в село Блатец. Те са от село Горно Александрово и са настанени в училище "Св. Климент Охридски".

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество