Министри и експерти на крак в Перник да помагат

3874
Министри и експерти на крак в Перник да помагат

Министри и експерти и днес ще отидат в Перник и селищата около него, пострадали от  силното земетресение на 22 май, за да видят с какво могат да помогнат на хората, предаде Стандарт Нюз.

Днес при недоволните жители на Дивотино ще пристигне вътрешният министър Цветан Цветанов. Заедно с него ще бъде и еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Перник обяви набирателна сметка за дарения

Община Перник обявява набирателна сметка, на която можете да изпращате дарения, за да покрием щетите от земетресението, съобщава кметът...

В Перник е неучебен ден заради матурите и външното оценяване, които бяха отложени миналата седмица за днес и утре, така че училищата са готови да отворят врати.

Около 1000 седмокласници ще се явят на националното външно оценяване по математика. Днес се провеждат и незадължителните държавни зрелостни изпити по желание на дванайсетокласниците. За възстановяването на пострадалите от земетресението сгради на детски градини и учебни заведения ще бъдат отпуснати 5 милиона лева.

В неделя бедственото положение беше отменено. Само по обществените сгради в Перник са отчетени щети за 10 милиона лева. Държавата обеща помощ, а недоволни от действията на властите протестираха.

В неделя най-пострадалите от труса селища в Пернишко посетиха трима министри – на икономиката Делян Добрев, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на финансите Симеон Дянков.

Сеизмолози ще посетят епицентъра на силното земетресение на 22 май, а 21 допълнителни експерти ще помагат за оценката на щетите.

Нови вторични трусове бяха регистрирани вчера в България.
Земетресение с магнитуд около 2 по скалата на Рихтер и епицентър на 25 км югозападно от София беше отчетено от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН към 7,19 часа сутринта в неделя. Час и половина по-късно беше регистрирано още едно земетресение, този път с епицентър на около 400 км североизточно от София, извън територията на страната и с магнитуд 3,5. В 14, 49 часа също беше регистрирано земетресение. То бе с епицентър в района на Перник и магнитуд 2,2.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com